ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΜΕΩΝ Ο ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ - ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΖΗΣΙΑΔΗΣ

Είναι μια μυθιστορηματική αφήγηση μέ άμμεσο τρόπο γραφής και σε πολλά σημεία η Καραμανλίδικη διάλεκτος,με αρκετά ιστορικά στοιχεία κυρίως της Θεσσαλονίκης.Διαδραματίζεται την περίοδο 1934-1945 και αναφέρεται σε ένα πρόσφυγα της Μικρασιατικής καταστροφής,αυτοδημιουργητο,μυστικοπαθή,έξυπνο,ευεργέτη, αλλά πάνω από όλα μας δείχνει ποιος είναι ο αληθινός πατριώτης.Αξίζει να διαβαστεί.



ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μυθιστορηματική αφήγηση, χρονιά χρονιά, από το 1934 ως το 1945. Ένας καταφρονεμένος πρόσφυγας της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο "τουρκογεννημένος", ο "τουρκοβαφτισμένος", ο "αλλόφωνος", ο "αλλόπιστος", δείχνει σ' όλους τους ελλαδικούς Έλληνες, στους "ντόπιους", ποιος είναι ο αληθινός πατριωτισμός. Ένας μυστικοπαθής και αντιφατικός Ανατολίτης, που αναδείχθηκε (όπως και τόσοι άλλοι συμπατριώτες του) στην οικονομική κορυφή της χώρας, χωρίς να ξεχάσει το χρέος του στην κοινωνία. "Ζημιογόνο αγέλη των προσφύγων" τους χαρακτήρισαν κάποιοι μεγαλοκαλαµάρηδες της εποχής, "τουρκόσπορους που μολύνουν την Ελλάδα και τους αληθείς Έλληνας". Να προσέξουμε! Γιατί η ίδια αδικία, µε λίγες παραλλαγές, φαίνεται να επαναλαμβάνεται και σήμερα.