ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΣ-ΒΛΑΣΗΣ ΓΩΓΟΥΣΗΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΑΝΟΣ

Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί,κατ'αρχάς από όλους τους νέους.Μια αφήγηση του συγγραφέα για την ζωή του ξεκινώντας από το 1947 περίπου και τον αγώνα του για λευτεριά-ιδανικά-δικαιοσύνη.Συμμετοχή στον εμφύλιο αφήνοντάς τον τραύματα σωματικά και ψυχικά όπως έχει προαναφέρει ο συγγραφέας.Σε ακραίες αγριότητες έφτασε ο εμφύλιος πόλεμος.Ένας ακραίος πόλεμος που την πλήρωσε και τον πληρώνει ακόμη η χώρα μας.Ο γλαφυρός και αντικειμενικός τρόπος που τα περιγράφει αναφέρει τις δικές του εμπειρίες και που διαβάζοντας το ο αναγνώστης πιθανόν να διακατέχεται από την αίσθηση ότι είναι και δικές του εμπειρίες.Συμπέρασμα Να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας και να μην επιτρέψουμε να ξαναγίνει κάτι παρόμοιο και όπως αναφέρει προς το τέλος του βιβλίου του σε ένα σημείο <<Δεν έγινα αδιάφορος πολίτης αντίθετα ήμουν και θα είμαι ισόβιος αγωνιστής για την επικράτηση των ικανών,των δίκαιων και των γενναιόψυχων ανθρώπων.Αδιαφορώ σε ποια πολιτική παράταξη πρόσκεινται οι άνθρωποι>>.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Γιατί δεν αυτοκτόνησες; Στον συγγραφέα απευθύνονταν το ερώτημα, στον συγγραφέα που την εποχή εκείνη, ήταν δεν ήταν 20 χρονών. Τότε, δεν καταλάβαινε γιατί ζητούσαν τη ζωή του, οι πρώην συναγωνιστές, οι σύντροφοί του. Τώρα 60 χρόνια αργότερα, ξεσπάει και εξιστορεί. Ένα κομμάτι απ’ τη ζωή του αφηγείται, που ξεκινάει απ’ τους αγώνες του κατά των Γερμανών κατακτητών και των συνεργατών τους. Κι ύστερα περιγράφει πως ένας έφηβος, συνεπαρμένος από την ατμόσφαιρα και τα συνθήματα της εποχής, ρίχνεται στον αγώνα για τα πανανθρώπινα ιδανικά, για λευτεριά, ισότητα και δικαιοσύνη. Εμπλέκεται στη δίνη του εμφυλίου, με φυλακές βασανιστήρια, εξορίες, κι ένοπλη συμμετοχή στο δεύτερο αντάρτικο, στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Με συγκλονιστικές περιγραφές που κόβουν την ανάσα ο Βλάσης Γωγούσης δίνει μια καινούργια διάσταση σ’ αυτό που άλλοι το αποκαλούσαν συμμοριτοπόλεμο, άλλοι το λέγαν δεύτερο αντάρτικο και οι σύγχρονοι το λεν εμφύλιο πόλεμο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΩ ΞΑΝΑ - ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΕΚΟΥ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ