ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ - JESSIE BURTON - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Ιδιαίτερο και διαφορετικό βιβλίο που κλίνει προς το ψυχολογικό.Ενώ στην αρχή μου φάνηκε υποτονικό και μονότονο στην πορεία το ενδιαφέρον κορυφώθηκε και το απόλαυσα με μία ιστορία εποχής,μυστηριώδης και με πολλά ηθογραφικά στοιχεία.Καλογραμμένο όπου η ανάγνωσή του θέλει την ανάλογη προσοχή,γιατί δεν είναι ευκολοδιάβαστο.Η πλοκή διαδραματίζεται στην Ολλανδία του 17ου αιώνα σε μία εποχή που υπάρχουν αυστηροί νόμοι,ανεπτυγμένο εμπόριο,φοβίες,μυστικά,απόμακρες σχέσεις όχι μόνο μεταξύ των πολιτών ,αλλά και των οικογενειών.Μία απίθανη ιστορία που θέμα έχει ένα κουκλόσπιτο όπου οι μινιατούρες του αντιστοιχούν στις ζωές μίας οικογένειας αλλά και των γύρω από αυτήν και αναρωτιέσαι αν η δημιουργός κινεί τα νήματα και πως γνωρίζει τα οποιαδήποτε μυστικά τους.Με κέντρισε η οξυδερκής ανάλυση των ηρώων από την συγγραφέα καθώς επίσης και η άψογη μεταφορά εκείνης της εποχής αφήνοντας με όμως ένα κενό προς το τέλος του βιβλίου όσον αφορά την συνέχεια της μινιαροτοποιού.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Μια φθινοπωρινή μέρα του 1686 η δεκαοχτάχρονη Νέλλα Όορτμαν χτυπά την πόρτα ενός αρχοντικού της πιο πλούσιας περιοχής του Άμστερνταμ. Έρχεται από την επαρχία για να ξεκινήσει μια νέα ζωή ως σύζυγος του εμπόρου Γιοχάννες Μπραντ. Όμως αντί για αυτόν συναντά την πικρόχολη αδελφή του, τη Μάριν. Ο Γιοχάννες δεν εμφανίζεται παρά αρκετά αργότερα και προσφέρει στη νεαρή του σύζυγο ένα παράξενο γαμήλιο δώρο: ένα κουκλόσπιτο, μια πιστή απομίμηση του σπιτιού τους. Θα το εξοπλίσει ένας ακριβοθώρητος τεχνίτης, του οποίου οι λιλιπούτειες δημιουργίες καθρεφτίζουν με τρόπο απροσδόκητο τις αληθινές ζωές τους...
Το περίκλειστο σύμπαν του οίκου των Μπραντ αρχικά βυθίζει τη Νέλλα στο σκοτάδι, καθώς όμως ανακαλύπτει ένα ένα τα μυστικά του, συνειδητοποιεί πως όλοι τους διατρέχουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο... Υπέροχο, μεθυστικό και γεμάτο αγωνία, το Κουκλόσπιτο αποτελεί μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης και εμμονής, προδοσίας και εξιλέωσης, μια ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα σε αυτό που φαίνεται και σε αυτό που είναι πραγματικά.