ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

΄ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ (2ον) - ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Την κυρία Κόντζογλου (καταξιωμένη πλέον συγγραφέα)την γνώρισα μέσα από το πρώτο συγγραφικό της έργο και από τότε την ακολουθώ πιστά και στα υπόλοιπά της,γιατί με κέρδισε με την λογοτεχνική της πέννα και την μαεστρία γύρω από την γραφή και την πλοκή και γιατί έχει να δώσει πολλά ακόμη στον λογοτεχνικό περίγυρο.Διαβάζοντας το δεύτερο μέρος της τριλογίας ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ ταξίδευσα ακόμη μια φορά στα μονοπάτια ένός άλλου κόσμου και άλλη πατρίδας με τον μοναδικό τρόπο και την ποιότητα που διακρίνει την συγγραφέα ώστε η μεταφορά αυτή του ταξιδιού να σε κάνει να νιώθεις ρίγη και πάμπολλα συναισθήματα.Η έξοχη αποτύπωση εκείνης της εποχής με τον γλαφυρό τρόπο και με το δικό της ύφος και με ειλικρίνεια και σεβασμό τόσο στην ιστορία όσο και στου ήρωες μας δημιουργεί δέος ,νοσταλγία για τις αλησμόνητες πατρίδες, αλλά γινόμαστε και ποιο πλούσιοι πνευματικά και μαθαίνουμε γεγονότα και καταστάσεις που αγνοούσαμε κατά ένα τρόπο.Και για να αποτυπωθούν όλα αυτά και να μας μείνουν ,είναι γεγονός ότι χρειάσθηκαν έρευνα από διάφορες πηγές και πολλή μελέτη ώστε να βγεί αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα των βιβλίων που κατά την γνώμη μου,πρέπει να στολίζουν την βιβλιοθήκη μας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Καισάρεια, Σινασός, Σμύρνη και Πόντος, στα πέτρινα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και της ανταλλαγής των πληθυσμών: ο καμβάς που πάνω του κεντιέται η ιστορία του έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου με τον Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ. 
Στο πλευρό της Σεβαστής, η μάνα και η αδελφή της, η εύθραυστη Μακρίνα και η σημαδεμένη από τη μοίρα Ελισσώ, θα πληρώσουν βαρύ φόρο αίματος και θα κληθούν να ξεπεράσουν τραγικά αδιέξοδα λαμβάνοντας αποφάσεις ζωής και θανάτου. 
Κυρίαρχος όμως ο υπερβατικός έρωτας που ανοίγει πόρτες στις πετρόχτιστες αυλές της Ανατολίας, στα αγριεμένα παράλια του Ατλαντικού και στα ήρεμα νερά του Αιγαίου, που θα εκμηδενίσει τις αποστάσεις και θα αφήσει ανεξίτηλα τα αποτυπώματά του στον χρόνο. 
Ογδόντα χρόνια μετά ελκύει την Έλσα, που κάνει ένα ταξίδι στα προγονικά χώματα κουβαλώντας μαζί της το ημερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής, και τον Άλεξ, που αναζητά τα χνάρια του καθηγητή Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ. Δυο ανθρώπους από τόσο διαφορετικούς κόσμους που θα ’λεγε κανείς πως ούτε μια κοινή ματιά δεν θα μπορούσαν να ρίξουν στο λαξευμένο στον βράχο μοναστήρι της Παναγιάς που χαμογελάει, στην απόκοσμη Μονή των Παλιών Ασημιών