ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

ΒΑΛΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Η κυρία Καριζώνη με τους ποικιλοτρόπους και εύστροφους χαρακτήρες του βιβλίου της πλάθει επιδέξια μία πλοκή που αναφέρεται στην παλιά Θεσσαλονίκη με μία αφήγηση παραστατική  και μία γλώσσα καλοδουλεμένη που ρέει τάχιστα και μ΄ένα πλούτο ιδεών και πληροφοριών για την κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης.Δολοπλοκίες,πολλές εθνότητες και οργανώσεις,αναπολήσεις,προβληματισμοί,ασθένειες,έρωτας,ρομαντισμός και πολλά άλλα συνθέτουν το συγκεκριμένο αστυνομικό - ιστορικό - φανταστικό βιβλίο με φόντο την σαγηνευτική ,γοητευτική αλλά συγχρόνως την αμφιλεγόμενη,ύποπτη Θεσσαλονίκη κάτω από τον ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.Ευανάγνωστο και με ποιητικές λέξεις οι ήρωες μας  συνεπαίρνουν με ενθουσιασμό σ΄ένα  μαγευτικό χορό και σ΄ένα οδοιπορικό μέσω μιας ιστορικής αναδρομής στα παζάρια,στους τεκέδες,στα πορνεία,στους δερβίσηδες,στους πρόξενους,στα οικονομικά,πολιτικά,πολυπολιτισμικά γεγονότα και πρόσωπα της πόλης του προηγούμενου αιώνα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τι σχέση έχει η Γκόθαμ Σίτι με τη Θεσσαλονίκη του 19ου αιώνα; Πώς μπορεί κανείς να δραπετεύσει στον χρόνο; Αν είχαμε ξαναζήσει 100 χρόνια πριν, ποιοι θα ήμασταν; Αυτά και άλλα θαυμαστά ερωτήματα καλείται ν' απαντήσει η ηρωίδα του μυθιστορήματος, όταν το αρχείο όπου δουλεύει πιάνει φωτιά. Για να γλιτώσει, πηδάει μέσα σε μια παλιά εφημερίδα και καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη του 1899. Εκεί ερωτεύεται έναν αυστριακό ψυχίατρο και έμπορο οπίου και εμπλέκεται σε μια υπόθεση φόνου. Οι δύο ήρωες περιπλανιούνται στην πολυεθνική πόλη, που ζει τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μακεδονικός αγώνας, Νεότουρκοι, δερβισικά τάγματα, μυστικές υπηρεσίες, αλλά και έρωτες, εγκλήματα, δολοπλοκίες και επιδημίες είναι τα υλικά που συνθέτουν την καθημερινή ζωή στην ομιχλώδη και αινιγματική Θεσσαλονίκη. Οι ήρωες χορεύουν ένα βαλς στην ομίχλη με τα προσωπικά τους φαντάσματα, αλλά και με το φάντασμα της χαμένης πόλης. Παραμένουν επιμελώς κρυμμένοι κάτω απ' τις μάσκες τους, για να αποκαλυφθούν στο τέλος αιφνιδιαστικά και να ξαναβρεθούν με καινούργια πρόσωπα στον αιώνα τους. 
Το «Βαλς στην ομίχλη» είναι ένα οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη του προηγούμενου αιώνα, που αναδίδει τη νωχελική ατμόσφαιρα των ανατολίτικων παραμυθιών όσο και το άρωμα των παλιών αστυνομικών μυθιστορημάτων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ - ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ