ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ!Αναρωτιέμαι γιατί τόσο καιρό ήμουν επιφυλακτική και δεν διάβαζα βιβλία του,παρ'ότι υπάρχουν στην βιβλιοθήκη μου.Έξυπνη και πολύ καλή γραφή με όμορφες εικόνες της Πόλης που αποτυπώνονται εξαιρετικά και μία πλοκή που ρέει αβίαστα και παρ'όλο που γνωρίζεις τον δολοφόνο από την αρχή,σχεδόν της ιστορίας,εν τούτοις διαβάζεται απνευστί ρουφώντας τις σελίδες ώσπου να το ολοκληρώσεις.Νομίζω η γραφή του που είναι ευέλικτη είναι μαγευτική,ξεκούραστη και με την ελαφριά δόση χιούμορ που υπάρχει γίνεται απολαυστική.Ο χαρακτήρας του Χαρίτου που είναι ο κύριος πρωταγωνιστής είναι σαρκαστικός,αυθεντικός,ρεαλιστικός με χιούμορ και ειδικά σε ορισμένες καταστάσεις και γεγονότα που διαδραματίζονται μαζί με την σύζυγό του,αλλά και άλλα πρόσωπα.Αναφορές και σε πολιτικά γεγονότα,συνήθειες των Ελλήνων - Τούρκων που ζουν στην Πόλη και μικρές πληροφορίες που αφορούν την Ιστορία.Άψογη και ανταγωνιστική στην αρχή τουλάχιστον η συνεργασία του με τον Τούρκο συνάδελφο Μουράτ με μία περίεργη συμπεριφορά και από τις δύο πλευρές καταλήγουν στο τέλος να έχουν μία εξαιρετική συνεργασία και μέλλουσα φιλία.Είναι ένα βιβλίο αστυνομικό και με μία ευαισθησία ηθική και κοινωνική συνειδητοποίηση όσον αφορά την μειονότητα όχι μόνο στην Τουρκία,αλλά και στην Ευρώπη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ένας άλλος τίτλος του μυθιστορήματος του Πέτρου Μάρκαρη θα μπορούσε να είναι Ο αστυνόμος Χαρίτος στην Πόλη. Ο Χαρίτος και η Αδριανή αποφασίζουν να εγκαταλείψουν για λίγο την Αθήνα και να πάνε εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Θαυμάζουν τα αξιοθέατα και την πολίτικη κουζίνα αλλά, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα με τον αστυνόμο Χαρίτο, η χαρά του δε διαρκεί πολύ. Μια ηλικιωμένη γυναίκα από τον Πόντο, που ζει στη Δράμα, επιστρέφει μετά από χρόνια στα πάτρια εδάφη και αρχίζει να σκοτώνει. Ο Χαρίτος πρέπει να προλάβει τον επόμενο φόνο της, αλλά και να καταφέρει να συνεργαστεί με έναν Τούρκο αστυνομικό, τον Μουράτ, με τον οποίο τους "συνδέει" μια αμοιβαία καχυποψία. Η Κωνσταντινούπολη του Πέτρου Μάρκαρη μέσα από τα μάτια του αστυνόμου Χαρίτου. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα γεμάτο πικρία, σαρκασμό και νοσταλγία. Για πρώτη φορά ο Χαρίτος μακριά από την Αθήνα.