ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ΒΡΩΜΟΘΗΛΥΚΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΣΙΝΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ

Την κυρία Στασινού την γνώρισα από το βιβλίο της Η ΑΓΙΑ ΠΟΡΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ.Με τις πρώτες σειρές ξεχωρίζεις μία εξαιρετική και δυναμική συγγραφέα με ποιότητα.Διαβάζοντας το τελευταίο πόνημά της ΒΡΩΜΟΘΗΛΥΚΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ επιβεβαιώνεται ακόμη μία φορά το ταλέντο της.Τίτλος βιβλίου που ιντριγκάρει και ξεγελά,αλλά συγχρόνως δείχνει τρυφερότητα και βαρβαρότητα δίνοντας διαφορετικές ερμηνείες.Κλιμακωτή ιστορία που ξεκινά από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (αναλυτική αναφορά στο πρώτο Κεφάλαιο-Βιβλίο)μέχρι τα χρόνια των πρόσφατων ημερών του 1970.Μία έρευνα σε βάθος όπου γνωρίζουμε κομμάτια της ιστορίας μας που αγνοούσαμε ή οι σχετικές πληροφορίες μας ήταν πολύ ελάχιστες.Λαογραφικά στοιχεία,ήθη και έθιμα,το δέσιμο της μυθοπλασίας με τα πραγματικά γεγονότα και το μεταφυσικό που υπάρχει και δένει με τρόπο όμορφο μέσω από μία καλογραμμένη και προσεγμένη γραφή – λογοτεχνία καθώς και χαρακτήρες ηρώων που έχουν δημιουργηθεί με ρεαλισμό και λυρισμό από το αρχικό ταξίδι τους μέχρι το πέρας,δίνουν στον αναγνώστη την πεποίθηση ότι εκτός από την παράδοση του πολιτισμού που είναι κερδισμένη ,κέρδος έχει και αυτός που το διαβάζει,τόσο σε γνώσεις όσο και σε άλλα πολλά.Στο ταξίδι των δύο αιώνων περίπου,συναντούμε τραγικά  γεγονότα,σφαγές,επαναστάσεις,οικονομικές και εμπορικές κρίσεις,σκληρές σκηνές,αγώνες,αλλά και καρμικούς έρωτες ανεξαρτήτως θρησκείας.Και σε όλα αυτά κυριαρχούν οι Γυναίκες.Γυναίκα – Μάννα,Γυναίκα – σύζυγος,Γυναίκα – ερωμένη,Γυναίκα – υπόδουλη,Γυναίκα – αγωνίστρια,οι οποίες ερωτεύονται,αγαπούν,προσφέρουν,αντιστέκονται,διεκδικούν.Για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και να ευχαριστηθείτε ένα καθ’εαυτού λογοτεχνικό έργο,παίρνοντας ο καθένας τα δικά του μηνύματα,μη το προσπεράσετε,αλλά σταθείτε μπροστά του και εάν στην αρχή σας κουράσουν λίγο οι ιστορικές αναλυτικές αναφορές,μην το αφήσετε,στην πορεία το ενδιαφέρον είναι σίγουρο,εξάλλου θα το διαπιστώσετε.Είναι ένα πολυπρόσωπο βιβλίο που δεν είναι εύκολο και που θέλει το χρόνο του.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, ο έρωτας μεταξύ μιας Χριστιανής κι ενός Αλβανού-Λαλιώτη θα οδηγήσει σε τραγωδία. Μια καρφίτσα περίτεχνη με έναν διαμαντένιο κύκνο, θα ταξιδέψει μέχρι τις μέρες μας, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους της, να αναβιώσουν το πάθος, τον ηρωισμό, την αυτοθυσία των ερωτευμένων πρωταγωνιστών. Ένα ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο: Κεντρική Πελοπόννησος, Κεφαλλονιά, Πάτρα, Πειραιάς, Αθήνα. Σε εποχές αγώνων, προδοσιών, ηρωισμών. Με ανθρώπους που παλεύουν την άγνοια και τη φτώχεια, με ανθρώπους που βρίσκονται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές ιδέες του Διαφωτισμού, και την εντόπια οπισθοδρόμηση. Και μέσα σε όλο αυτό το εκρηκτικό κλίμα οι γυναίκες. «Βρωμοθήλυκα της Ιστορίας» που δεν χειραγωγήθηκαν από οικογενειακά, πολιτισμικά ή κοινωνικά καθεστώτα. Γυναίκες που με τη στάση τους πήγαν τη γυναικεία φύση, τον έρωτα, την προσφορά, την ίδια την κοινωνία, λίγο πιο πάνω. Εκεί όπου μόνο μια γυναίκα μπορεί να αναγάγει σε ιδέα, την πεζή πραγματικότητα. 
Δύο αιώνες. Πέντε μάχες. Πέντε δυνατότητες. Πέντε Έρωτες.