ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ - ΡΟΥΛΑ ΣΑΜΑΙΛΙΔΟΥ ΒΑΚΟΥ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΙΔΕΡΗ

Στίγμα! Ένα σημάδι ανεξίτηλο σε κάποιον που η κοινωνία επιθυμεί να ξεχωρίζει και να απομονώνει δίνοντας τον αρνητικές και απαξιωτικές ιδιότητες και ειδικά σε μία κοινωνία όπου επικρατούν τα παραδοσιακά στερεότυπα,οι προκαταλήψεις και ο φόβος της κοινωνίας και που τοποθετείται η ιστορία και η πλοκή του συγκεκριμένου αναγνώσματος.
Πολλές οι επιπτώσεις σε αυτά τα άτομα που το στίγμα της ψυχής επηρεάζει και επεκτείνεται στον περίγυρο.
Η κυρία Σαμαιλίδου με μία αφήγηση ολοζώντανη και γλαφυρή και με φυσικούς διαλόγους μας μεταφέρει   στο κλίμα της εποχής του 1930 παρακολουθώντας την πορεία  μέσα από ένα ταξίδι ανθρωπιάς και συγκίνησης την ζωή των στιγματισμένων από γενιά σε γενιά.Στίγμα που μπορεί να θεωρηθεί οτιδήποτε όπως η ασθένεια,η εξάρτηση,ο ρατσισμός κ.α.Εμπεριστατωμένοι οι ήρωες και ο αναγνώστης παρατηρεί και σιγά – σιγά  συμπορεύεται με τις ζωές τους που είναι πολλές και με διαφορετικότητα  χαρακτήρων,αυταρχικοί,καλομαθημένοι,δύστροποι,ανασφαλείς,ευαίσθητοι,στερημένοι,άδολοι κ.α. αισθάνοντας ανάμεικτα και διάφορα συναισθήματα αναλόγως καταστάσεων και γεγονότων όπως απογοήτευση,θαυμασμό,γαλήνη,οργή,θυμό κ.α.
Η συγγραφέας όπως έχει αναφέρει πραγματεύεται με παλιά θέματα  και που δραστηριοποιήθηκαν  σε έναν χώρο στο παρελθόν και κατορθώνει  επιδέξια και με σωστή χρήση της γλώσσας να παντρέψει τα οποιαδήποτε αληθινά γεγονότα με την μυθοπλασία και να βγεί ένα καλό αποτέλεσμα.Βέβαια υπάρχουν σε ορισμένα σημεία αρκετές λεπτομέρειες που ίσως κουράζουν και κάπου αλλού οι εξελίξεις  να τρέχουν και μερικούς ήρωες να ήθελα κάτι παραπάνω και ίσως την μετέπειτα διεύρυνσή τους(πάντα μιλώ υποκειμενικά),αλλά σίγουρα η ροή της ιστορίας δεν χωλαίνει κάπου.Και ενώ υπάρχουν ήρωες δυναμικοί και άξιοι θαυμασμού κάνουν τα λάθη τους και δειλιάζουν σε κάποια σημεία χάνοντας στιγμές χαράς και στιγμές της ζωής τους.Δεν θα επεκταθώ στην πλοκή,για να την απολαύσετε και να νιώσετε τους διάφορους προβληματισμούς  που υπάρχουν ακόμη και στην σημερινή εποχή.
Εν κατακλείδι το βιβλίο αφήνει μηνύματα αγάπης,φιλίας,ανθρωπιάς και το σημαντικότερο διεκδίκηση της ζωής για κάτι καλύτερο που κατά βάση οφείλουμε να το κάνουμε όλοι μας έγκαιρα ως επί το πλείστον και έχοντας δικαιώματα.
Συγχαρητήρια στην κυρία Σαμαηλίδου και δικαίως την ακολουθώ σε όλα τα πονήματά της.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ