ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΠΟ ΑΣΠΑΛΑΘΟ - ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Έχω διαβάσει πολλά έργα της κυρίας Θεοδωρίδου και μπορώ να πω ότι την ακολουθώ.Βιβλία που αγγίζουν τον αναγνώστη και μέσω διαφόρων ιστορικών γεγονότων είναι ενδιαφέροντα.Άλλα περισσότερα άλλα λιγότερο.Εξάλλου κάθε πόνημα του συγγραφέως είναι ξεχωριστό για τους ίδιους,αλλά,δυστυχώς εμείς οι αναγνώστες ζητούμε πάντα το καλύτερο από τα προηγούμενά τους.Έχω ξεχωρίσει μερικά,αλλά δεν θα τα αναφέρω.Το συγκεκριμένο θα το χαρακτήριζα καλό όχι όμως να με απογειώσει.Ιστορία που κυμαίνεται από την Ελλάδα του Μεταξά μέχρι την δεκαετία του 50 με γεγονότα που στιγμάτισαν την χώρα.Κοινωνικά,πολιτικά,ιστορικά γεγονότα πλαισιώνουν την ιστορία ,όμορφα δομημένα και χωρίς ανακρίβειες(όπως το αντιλαμβάνομαι) και με ροή γρήγορη που δεν κουράζει τον αναγνώστη (αν και στην αρχή,για μένα τουλάχιστον,ήταν λίγο αργό) και ασχέτως με την πλοκή που ίσως έχει κάποια κοινά σημεία με κάποια άλλα βιβλία.Πολλοί οι χαρακτήρες και ο καθένας του ξεχωριστός και ιδιαίτερος και τοποθετημένος εκεί που έπρεπε και στον σωστό χρόνο.Άλλοι σε κέρδισαν από την αρχή,οπότε τους συμπάθησες αμέσως και άλλοι σου έβγαλαν μία αντιπάθεια.Όλοι  με τα λάθη τους,τα ήθη τους,τον πόνο τους,τις αδυναμίες τους.Οι εικόνες που σου δημιουργεί είναι σκληρές και ρεαλιστικές σύμφωνα με την εποχή που διαδραματίζονται.Πρωταγωνιστές η ιδεολογία,τα ταμπού,παροχημένες ιδέες,γυναικεία ψυχοσύνθεση κ.ά.Η σκληρότητα,η αυστηρότητα,η απονιά ενός πατέρα(που παρέμεινε)με άβουλη σύζυγο,οδηγούν ένα νεαρό ζευγάρι σ’ένα αναπάντεχο γάμο όπου κατά την διάρκειά του και κάτω από δύσκολες συνθήκες τόσο κοινωνικές,πολιτικές και ιστορικές,βρίσκονται σε συνεχή αγώνα και κυρίως της νεαρής γυναίκας με υποταγή,καρτερία για επιβίωση,σταθερή αξιοπρέπεια ώστε να  σταθούν όρθιοι.Τα καταφέρνουν άραγε?Και εάν ναι με τι αντίτιμο?

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα του 1939, η Κασσιανή κρυφοκοιτάζει πίσω απ’ την κουρτίνα της κάμαράς της το άγνωστο παλικάρι που σιγοπίνει τον καφέ του στην αυλή των γειτόνων τους, δίχως να υποψιάζεται ότι είναι ο άντρας που θα σφραγίσει τη ζωή της. Η δεκαπεντάχρονη κοπέλα ασφυκτιά στην επαρχία, στη σκιά του αυστηρού ιεροκήρυκα πατέρα της. Ο δεκαοχτάχρονος Λυκούργος, απ’ την άλλη, οραματίζεται το μέλλον του στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας.
Τους δυο νέους θα ενώσει ένα εφηβικό φιλί και μια βάρβαρη τιμωρία. Θα τους χωρίσουν οι δικές του επιλογές κι η Ιστορία. Στα χρόνια που τους περιμένουν η Κασσιανή θα υποχρεωθεί να επωμιστεί βάρη που δεν της έπρεπαν.
Αντιμέτωπη μ’ ένα κράτος εχθρικό και μια κοινωνία ματωμένη, θα αισθανθεί συχνά ότι σταυρώνεται για λάθη εκείνου κι ότι το στεφάνι που κάποτε της φόρεσε είναι φτιαγμένο απ’ τον αγκαθωτό ασπάλαθο, που χρησιμοποιούν στον τόπο της για φράχτη ή για προσάναμμα. Στο κλειστοφοβικό σύμπαν του νέου κόσμου της θ’ αναγκαστεί ν’ απαρνηθεί ακόμη κι αυτή τη γυναικεία της υπόσταση, μέχρι τη μέρα που θα διαπιστώσει πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.
Μια επαρχιακή πόλη απ’ τη μεταξική Ελλάδα μέχρι τη μετεμφυλιακή της δεκαετίας του ’50. Ένα ζευγάρι παρασυρμένο απ’ τις μπόρες των καιρών. Ένα στεφάνι φτιαγμένο από ασπάλαθο.