ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Η ΕΒΡΑΙΑ ΝΥΦΗ - ΝΙΚΟΣ ΔΑΒΕΤΤΑΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Διαβάζοντας τον τίτλο του βιβλίου,ίσως πολλοί να σκέφτονται ότι έχουμε διαβάσει αρκετά βιβλία που αναφέρονται στους Εβραίους και την γενοκτονία τους και θα συμφωνήσω.Όμως σ’αυτό εδώ το βιβλίο ο συγγραφέας ,επιλέγοντας έναν πίνακα έγραψε το ανάγνωσμα προσπαθώντας να δώσει  σχήμα στις προσωπικότητες των ηρώων και να τις καταγράψει ,συνδυάζοντας  τον έρωτα – τους Εβραίους – και τον Εμφύλιο Πόλεμο μέσα από μια άφθονη και θεμελιώδης αφήγηση και γλώσσα απλή και πλούσια.Ξεκινά με αφήγηση στο πρώτο πρόσωπο και μετά διαφορετική και δίνοντας την αφηγηματική τέχνη του εγκιβωτισμού μέσα στην πλοκή.Ένα ταξίδι όπου συναντάται η τέχνη γραφής και η εικαστική τέχνη και μέσα από αυτό το αντάμωμα ο αναγνώστης αποκομίζει τα συναισθηματικά φορτία των χαρακτήρων από τα βιώματα του καθενός  των οικογενειών τους.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια νέα γυναίκα, η Νίκη, µακριά από τον γενέθλιο τόπο της, προσπαθεί να διαλευκάνει το γερµανόφιλο παρελθόν του πατέρα της και ιδιαίτερα τον βαθµόανάµειξής του στον αφανισµό των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Συµπαραστάτης της ο ερωτικός της σύντροφος, που βασανίζεται από τις δικές του ενοχές όταν πληροφορείται την οικογενειακή του ιστορία στα χρόνια του Εµφυλίου. Ένα µυθιστόρηµα για τη διαπλοκή της συλλογικής και της προσωπικής µνήµης, που φωτίζει µε πλάγιο τρόπο τα ανεπούλωτα τραύµατα της Ιστορίας.