ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

ΑΓΡΙΑ ΛΕΒΑΝΤΑ -BELINDA ALEXANDRA -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Τίτλος που εξιτάρει!Γλυκιά και απλή ιστορία θα μπορούσα να πω αν και περίμενα ότι θα εκτυλισσόταν περισσότερο στα μέρη της Προβηγκίας,λόγω της λεβάντας και όχι στο Παρίσι το μεγαλύτερο μέρος.Η πλοκή μέχρι το μέσον του βιβλίου κυλά με αργό ρυθμό εστιάζοντας στην ζωή της Σιμόν,αλλά μετά η ροή αλλάζει οπότε και ο αναγνώστης ακολουθεί την ιστορία με περισσό ενδιαφέρον με ανοδική πορεία της δράσης  και η οποία κινείται σε μια εποχή ενδιαφέρουσα ,κυρίως ιστορική(χωρίς να είναι ιστορικό βιβλίο),συνδυάζοντας και τα οποιανδήποτε γεγονότα που αναλογούν στην πλοκή του αναγνώσματος,αφήνοντας βέβαια στο τέλος κάποια αναπάντητα κομμάτια.
Η αυγγραφέας εδώ δείχνει να κατέχει τον συγγραφικό του βηματισμό και δεν πρόκειται για μια γραφή εξολοκλήρου λογοτεχνική αλλά για μια Λογοτεχνία που απευθύνεται σε αναγνώστες όχι απαιτητικούς.Εξάλλου μια γραφή δεν γίνεται με λέξεις,με αφηρημένες έννοιες.Γίνεται με πράξεις ,με σκηνές,με όλες τις αισθήσεις και αυτό η συγγραφέας το καταφέρνει.
Οι χαρακτήρες είναι καθορισμένοι με εξέλιξη ορισμένων άλλοι συμπαθητικοί και άλλοι αντιπαθείς.Φανταστικοί χαρακτήρες που κινούνται περισσότερο στις μουσικές σκηνές της εποχής  κάνοντας μια περιήγηση στον αναγνώστη  στις μουσικές και θεατρικές αίθουσες της Ευρώπης την εποχή από το 1920 περίπου μέχρι το τέλος του Β.Παγκοσμίου Πολέμου.
Η αναζήτηση της ηρωίδας,η οποία ξεκινά σαν ένα απλό κορίτσι από μία επαρχία και όλο το οδοιπορικό της, για μια θέση στον κόσμο της μουσικής που τόσο αγαπά και αντιπροσωπεύει με κάθε κόστος και την διαδρομή της κατά την περίοδο της Ναζιστικής Κατοχής στην Γαλλία.Και φυσικά υπάρχει και η ιστορία αγάπης.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τίποτε δεν πάει χαμένο, Σιμόν. Η αγάπη που δίνουμε ποτέ δεν πεθαίνει. Η νεαρή Σιμόν Φλεριέ ζει με τον πατέρα της σε μια αγροικία της Προβηγκίας πλημμυρισμένη από αρώματα άγριας λεβάντας. Μετά τον θάνατό του, όμως, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το πατρικό της για να γίνει παραδουλεύτρα στη Μασσαλία. Απογοητευμένη από τη φτώχεια και τις κακουχίες, η Σιμόν αποφασίζει να ακολουθήσει το κρυφό όνειρό της· να γίνει μια μέρα διάσημη αρτίστα. Βυθισμένη στα θαμπά φώτα του μεσοπολέμου, περιπλανιέται στα στενοσόκακα της Μασσαλίας. Ο Αντρέ Μπλανσάρ, γόνος πλούσιας οικογένειας, γίνεται ο μέντοράς της και ο πρώτος άντρας που θα κάνει την καρδιά της να σκιρτήσει. Η γοητεία και η φιλοδοξία της ανοίγουν τη βελούδινη αυλαία της επιτυχίας στις μεγάλες παριζιάνικες σκηνές και στα καμπαρέ του Βερολίνου. Όταν ο ζόφος του πολέμου απειλεί για ακόμα μια φορά την Ευρώπη, η διάσημη μαντμαζέλ Φλεριέ παίρνει μια ριψοκίνδυνη απόφαση· γίνεται η Άγρια Λεβάντα και δίνει τη δική της μάχη. Λίγο μετά την κατάληψη του κοσμοπολίτικου Παρισιού, η Σιμόν γνωρίζει την ευτυχία στο πρόσωπο ενός νεαρού πιλότου και διαπιστώνει πως η αγάπη, σαν την άγρια λεβάντα, μπορεί να φυτρώσει στα πιο απροσδόκητα μέρη…