ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ


 Είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάζω του κ. Χωμενίδη και με εξέπληξε ευχάριστα,με την στρωτή γραφή του,με τις λέξεις και ορολογίες που χρησιμοποιεί και κυρίως με το χιούμορ του.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο διαβάζουμε την γνωστή σε όλους μας ιστορία που μας χάρισε ο Όμηρος.

Την αρπαγή της ωραίας Ελένης από τον Πάρη και την αγωνιώδη προσπάθεια του συζύγου της,του Μενέλαου να την βρει και να την φέρει πίσω.

Το αξιοπρόσεκτο όμως γεγονός είναι πως ο συγγραφέας μας δίνει μια άλλη διαφορετική εκδοχή κάνοντάς την θα έλεγα πιο ανθρώπινη.

Με αλληγορικό τελείως τρόπο ,παρουσιάζονται οι ήρωες του Ομήρου ως κοινοί θνητοί,με τους φόβους,τα ψυχικά τους συναισθήματα και σκαμπανεβάσματα.

Ο αιώνιος θεός Έρωτας,το πάθος,οι ζήλιες,οι αμφιβολίες,η ζωή η ίδια,είναι το κορυφαίο γεγονός που αποπνέει από αυτό το βιβλίο.

Ένας ύμνος στα συναισθήματά μας.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δεν ήταν για σένα, Μενέλαε, η Ελένη...» µου ’χε πει κάποτε ο Οδυσσέας.


«Για κανέναν δεν ήταν. Τέτοια οµορφιά πόσο να την αντέξεις;»


Ακούγονταν πειστικά τα λόγια του. Ότι µε έπνιγε η καλλονή της ή το πένθος της ή η µπερδεµένη, αξεδίψαστη ψυχή της. Έπειθαν. Μα δεν ίσχυαν. Ακούστε τη δική µου αλήθεια.


Την άφησα να φύγει επειδή την αγαπούσα. Και ήξερα, ένιωθα, λαχταρούσα να ξαναρχίσει τη ζωή της αλλιώς. Τι θα πει αγαπάω; Ανάθεµα αν έχετε προφέρει αυτό το ρήµα πέντε φορές σε όλη σας τη ζωή, τις τέσσερις για τη µάνα σας. Το τρέµετε – σας έχουν µάθει να το τρέµετε. Αγαπάω σηµαίνει γίνοµαι εκείνη που αγαπάω. Η µοίρα της δική µου µοίρα. Αν πέθαινε η Ελένη, θα θαβόταν η καρδιά µου. Όταν την είδα να σαλπάρει µε τον Πάρη, φρέσκος αέρας, δροσερός, φύσηξε εντός µου.


«Σου άρπαξε τη γυναίκα το κωλόπαιδο!» Καγχάζω. Μου ανήκε η Ελένη; Δε µας ανήκει τίποτα – το παρελθόν; το µέλλον; ό,τι µπορούµε να αγκαλιάσουµε ή να κουβαλήσουµε στην πλάτη µας; όχι! τίποτα, τίποτα! Τη στιγµή µόνο έχουµε. Και για να µη µας φύγει, τη λιώνουµε µες στην παλάµη µας. Εγώ δεν την έλιωσα τη στιγµή. Την άφησα να φτερουγίσει. Μακριά µου.


Η ιστορία µας βάφτηκε στο αίµα και στο ψέµα. Συνέβησαν όλα διαφορετικά από ό,τι τα έχετε ακούσει, συνέβησαν πάντως και θα ξανασυµβούν χίλιες χιλιάδες φορές ως τη συντέλεια του κόσµου – και λοιπόν; Βρίσκετε τίποτα ωραίο σε αυτά;


Ωραίο ήταν το δειλινό που το ’σκασε η Ελένη µε τον Μενέλαο. Ωραίο ήταν το χάραµα που ανοίχτηκε στο πέλαγος µε τον Πάρη. Παραδοµένη στη θεϊκή χαρά της. Εγκαταλείποντας τα πάντα πίσω της. Αυτό θα έπρεπε να ψάλλουν οι αοιδοί.

Είναι,κατά την γνώμη μου ένα πολύ πρωτότυπο και ενδιαφέρον πόνημα το οποίο διαβάζεται ευχάριστα. Συγχαρητήρια στον συγγραφέα κ. Χωμενίδη.