ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ - ΣΟΦΙΑ ΒΟΙΚΟΥ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


 Άλλο ένα αξιόλογο πόνημα της κυρίας Σοφίας Βόικου.Ένα νοσταλγικό ταξίδι στην όμορφη Βενετία.

Διαφορετικό βιβλίο γεμάτο αρώματα κάθε λογής,που κυριαρχούν οι ανθρώπινες σχέσεις.Σχέσεις ερωτικές,οικογενειακές,φιλικές,μυστήριες,καταπιεσμένες και που η δράση του τοποθετείται στην ερωτική Βενετία.

Ξεχωρίζει η μικρή Ιρενε ,ένα μικρό κορίτσι,λίγο διαφορετική από τ’ άλλα.Διαφανής,αθώα και απαλή σαν ένα αερικό βρίσκεται σε αρμονική σύνδεση με τα βιβλία και τις μυρωδιές τους.Ζει στην Βενετία με τον ηλικιωμένο παππού της και ο χρόνος της μοιράζεται ανάμεσα στο βιβλιοπωλείο,το ζαχαροπλαστείο της Ρομπέρτα και το εργαστήριο που κατασκευάζει μάσκες του Πάμπλο και που επικοινωνούν μεταξύ τους μ’ένα δικό τους τέμπο,προκειμένου να μην γίνονται εμφανείς κυρίως από τον παππού Φραντζίσκο.Και η ζωή κυλά απλά με τον δικό της ρυθμό μέχρι την στιγμή που κρυμμένα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια και ταράζουν την φαινομενική ηρεμία.Κατά πόσον επηρεάζουν αυτά τους ήρωες της Ιστορίας?Ποιοι ευθύνονται και ποιοι οι λόγοι?Όλα αυτά θα τα ανακαλύψετε κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Η πόλη που δακρύζει είναι ένα ευκολοδιάβαστο και τρυφερό βιβλίο και η συγγραφέας απαιτεί από τον αναγνώστη ν’αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο ν’ακολουθήσει τον εσωτερικό ψυχισμό των χαρακτήρων και να παρασυρθεί από αυτούς αλλά και από τις λέξεις που αποτυπώνουν έναν ποιητικό λυρισμό που τον αγγίζει και ν’ανακαλύψει σκέψεις και συναισθήματα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Λυπάμαι… Τα βιβλία με άρωμα ευτυχίας είναι σπάνια. Ο σινιόρε Φραντσέσκο λέει πως είναι τόσο σπάνια που πρέπει να πληρώσεις μια περιουσία για να τα αγοράσεις. Εγώ, πάλι, λέω πως, για να σου αποκαλυφθεί ένα βιβλίο ευτυχίας, πρέπει πρώτα να έχεις περάσει από όλα τα αρώματα. Να διαβάσεις πολλά… αλλιώς πώς θα καταλάβεις πως αυτό που κρατάς είναι ευτυχία;»

Βενετία. Ένα βιβλιοπωλείο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ένα βιβλιοπωλείο όπου επιλέγεις βιβλία με βάση το άρωμα που αναδίνουν και με τη βοήθεια της μικρής Ιρένε, που δεν ξέρει να διαβάζει. Ένας κόσμος σαγηνευτικός, από αμέτρητες εκδόσεις, σπάνιες και νέες, που τις παραδίδει τα μεσάνυχτα ένας μαυροφορεμένος άντρας με τη γόνδολά του.
Ο Ρωμανός, ο Έλληνας με το αιρετικό αίμα, κυνηγάει με πάθος παλιά χειρόγραφα και περγαμηνές, ενώ παρασύρει σ’ έναν καταστροφικό έρωτα την όμορφη Ελιζαμπέτα. Πίσω από τις μισάνοιχτες γρίλιες ενός διάσημου πορνείου, η Σινιόρα κινεί αόρατα τα νήματα και επεμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων.
Όταν η παλίρροια πλησιάζει και το νερό στη λιμνοθάλασσα φουσκώνει, η πόλη δακρύζει για να ξεπλύνει μια μεγάλη αμαρτία που βαραίνει στις πλάτες ενόχων και αθώων.