ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

ΕΓΩ, Ο ΣΙΜΟΣ ΣΙΜΕΩΝ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ


 Ο κ. Ξανθούλης με την αψεγάδιαστη  γραφή του μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια φανταστική επαρχιακή πόλη την δεκαετία του ’60,σε μια ζωγραφική παράσταση  της ελληνικής κοινωνίας του τότε, οδηγώντας τον αναγνώστη σε αναπολητικά και ξεχασμένα μονοπάτια με την νοερή ματιά ενός ταξιδιού μέσω του ήρωα του ,ενός ενδεκάχρονου αγοριού ονόματι Σίμος με <<ι>>.

Ο συγγραφέας γνωρίζει και απεικονίζει ξεκάθαρα και σταράτα την Ελληνική ιδιοσυγκρασία κα την εξωστρέφεια με καυστικότητα,με χιούμορ,με ρεαλιστικότητα αντικρύζοντας τις συνήθειες της αλλόκοτης οικογένειας που πρωταγωνιστεί στην ιστορία με διάφορες αντιφατικές καταστάσεις είτε προκαλώντας γέλιο είτε δάκρυα.

Ο ήρωάς μας ο Σίμος ένας νόθος αλλά ξεχωριστός, πανέξυπνος,ιδιοφυής,ικανός και με πολύ φαντασία(συνυπάρχει βέβαια με το φανταστικό στοιχείο η πλοκή),προσπαθεί να ξεφύγει από ένα καταπιεσμένο κλοιό στο άμμεσο περιβάλλον του,που τον στενεύει απίστευτα και να επιβιώσει μακρυά τους γιατί δεν μπορεί να αφομοιωθεί μαζί τους.Έτσι ο μύθος πλέκεται γύρω από αυτήν την ξεχωριστή περίπτωση και που του δίνονται ευκαιρίες ώστε να τα καταφέρει.Θα τα καταφέρει τελικά?

Όλοι οι χαρακτήρες είναι γραφικοί,δυνατοί,αληθοφανείς  με εναλλαγές συναισθημάτων και είναι ξεχωριστοί ο καθένας τους.

Συνιστώ να το διαβάσετε και δεν θα απογοητευτείτε.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Σίμος Σιμεών -έτσι, με το Σι με γιώτα-, αν και θα μπορούσε, δεν ήρθε ουρανοκατέβατος στη Χαλκόπολη, μια ασήμαντη κωμόπολη στην Ανατολική Μακεδονία, με όλα τα στερεότυπα της ελληνικής επαρχίας στη δεκαετία του '60. Είχε όμως τα δικά του φτερά και ήταν έτοιμος να τα δοκιμάσει σε επικίνδυνα πετάγματα.
Ο Σίμος είναι το παιδί που μπορεί να αριστεύει, να διακρίνεται και να ελπίζει. Το περιβάλλον του βέβαια παραμένει τόσο εχθρικό και στενόμυαλο, που ο μοναχικός μας ήρωας κινεί το ενδιαφέρον κάποιων πέραν της κοινής φαντασίας ατόμων. Αυτά θα του υποβάλουν τους όρους μιας περιπέτειας, με αποχρώσεις κάποιες φορές φαιδρές, αλλά συνήθως δραματικές. Όμως ο Σίμος θα μπορεί, με τη διαίσθηση και την εξυπνάδα του, να καθορίζει τις προοπτικές μιας άλλης ζωής, με διαφορετικές αξίες, πέρα από τον σοβαροφανή μικρόκοσμο που ακόμα διαιωνίζει τις εμμονές του...
Όλα ξεκινούν το 1964, μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τότε, που κάτι έδειχνε να χαράζει ελπιδοφόρα στον βαλτωμένο μεταπολεμικό μας ορίζοντα, αλλά δεν θα κρατούσε για πολύ. Κι όσο για τη Χαλκόπολη, αναζητήστε τη στους χάρτες. Αν δεν τη βρείτε, ψάξτε τη στη φαντασία σας. Στο κάτω κάτω, για ένα ταξιδάκι πρόκειται...