ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟΝ ΒΟΣΠΟΡΟ - ΖΟΥΛΦΙ ΛΙΒΑΝΕΛΙ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ


 Ένα τρυφερό και γαλήνιο ανάγνωσμα με μια ευαίσθητη αφήγηση για την συγκινητική ιστορία δύο διαφορετικών γυναικών.Η Ρόξυ μιά νέα τραγουδίστρια θυμωμένη εξαιτίας διαφόρων συγκυριών,είτε με τον τρόπο που μεγάλωσε είτε με τους οικείους της και η αριστοκράτισσα γηραία Λευλά που διάφορες καταστάσεις την έφεραν να εγκαταλείψει το σπίτι της στον Βόσπορο εξαναγκάζοντας την.Οι ζωές που περιτργυρίζονται στον Βόσπορο και στα κτίρια (γυαλιά) του,στην περιοχή Τζιχανκίρ στην Πόλη,αλλά και ένα μέρος στην Γερμανία.Μαζί με αυτούς του δύο ήρωες που κυριαρχούν μαζί τους πορεύεται και ο σύντροφος της Ρόξυ,ένας νέος ήρεμος και γαλήνιος δημοσιογράφος ο Γιουσούφ που συμπαραστέκεται και στις δύο με σθένος και αγάπη.

Αρώματα παλιάς και νέας Κωνσταντινούπολης,ταραγμένες εποχές,αιχμηρές σχέσεις,χάσμα γενεών,κοινωνικές και πολιτικές προόδους αλλά και ιστορικά γεγονότα και καθεστώτα παρελθόντος και παρόντος με τις εκάστοτε αντιλήψεις.

Αναδεικνύονται βίαιες συμπεριφορές,ενδοοικογενειακές αντιπαλότητες,συγκρούσεις νέας και παλιάς γενιάς,μουσική,κοινωνικές τάξεις και πολλά άλλα.

Διαβάζεται γρήγορα χωρίς να κουράζει μ’ένα μαγευτικό τρόπο γραφής από τον κ. Λιβανελί και που ξεχωρίζει το βιβλίο.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Όταν οι νέοι ιδιοκτήτες της επιβλητικής έπαυλης πάνω στον Βόσπορο διώχνουν τη γηραιά κυρία, τη Λεϋλά, την Κυρά, από το "παράσπιτο" που ήταν το σπίτι της, με τίτλους ιδιοκτησίας, επί εβδομήντα έξι συναπτά έτη, εκείνη μένει με τη βαλίτσα της πεισματικά απ' έξω αρνούμενη τη φιλοξενία που με αγάπη τής πρόσφεραν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής...

"Μια τρελή που κάθεται μπροστά στην πόρτα του κήπου του γιαλιού των Μπόσναλι..."
"Μπορώ να πάω εγώ γι' αυτό το ρεπορτάζ;" είπε ο Γιουσούφ μόλις τ' άκουσε -είχε αρχίσει να δουλεύει στην εφημερίδα πριν από έξι μήνες.
"Σου κίνησε πολύ το ενδιαφέρον;" τον ρώτησε ο αρχισυντάκτης.
"Την ξέρω αυτή τη γυναίκα" είπε ο Γιουσούφ. "Δεν είναι καμιά τρελή".
"Καλά, άντε πήγαινε" είπε ο αρχισυντάκτης. "Μην καθυστερήσεις όμως, έχουμε πολλή δουλειά".
"Με θεωρεί ακόμα στραβάδι", είπε από μέσα του ο Γιουσούφ.