ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΜΑΔΟΥ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Οι Άνεμοι έχουν ονόματα ,όπως Βοριάς,Νοτιάς,Γαρμπής,Σορόκος,Πουνέντες,Μαίστρος και πολλά άλλα όπου ο καθένας έχει τον δικό του ψίθυρο..Εδώ όμως στο συγκεκριμένο βιβλίο οι Άνεμοι (δεν είναι ένας) είναι του Χρόνου και οι ψίθυροί του μας ταξιδεύουν σε μια δύσκολη και σκοτεινή εποχή με ίντριγκες,μηχανορραφίες,,αντιζηλίες,κυριαρχία εξουσίας ,εμφύλιοι αλλά και έναν απέραντο πολιτισμό σ’ένα μεγάλο κράτος.Αυτό του ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ.Μια πολυπολιτισμική αυτοκρατορία εθνών και λαών με κυρίαρχο το Ελληνικό πνεύμα.
Η συγγραφέας κινείται σ’ένα καθορισμένο ιστορικό πλαίσιο χαρίζοντας μας ένα ιστορικό μυθιστόρημα που έχει μελετήσει αρκετά την εποχή που διαδραματίζεται με σχολαστική έρευνα από διάφορες ιστορικές πηγές και μελέτες ώστε πρώτα η ίδια να κατανοήσει μια δύσκολη περίοδο και που τελικά το καθιστά ένα εξαιρετικό και άρτιο ανάγνωσμα και όχι ανεξέλικτο και γραμμένο με σεβασμό στον αναγνώστη,έχοντας την αφηγηματική δεινότητα,ακλόνητη και ενδιαφέρουσα πλοκή- ανατροπή,πλούσια γλώσσα,γλαφυρό ύφος.Έχει συνδυάσει με δεξιοτεχνία ρεαλιστικά και ιστορικά γεγονότα και καταστάσεις μέσα στην πραγματική ιστορία όπως π.χ. η επινόηση ενός έρωτα Αννέζας με Χρυσοβέργη.Καταφέρνει  ιστορικά πρόσωπα να διατάσσονται αρμονικά με φανταστικά και είναι με τόσο φυσιολογικό τρόπο που δεν καταλαβαίνεις την διαφορά.Μια αρμονία  και όμορφα πλεγμένη Ιστορίας –μύθου με διεξοδικά κομμάτια σε γεγονότα εκείνης της εποχής με άψογες περιγραφές που ο αναγνώστης νομίζει ότι είναι παρών.
Η πλοκή ξεκινά με μεταφυσικά στοιχεία και μετά γίνεται η σύνδεση χρόνου-χώρου-παρελθόν-παρόν όπου βεβαίως κυριαρχεί το παρελθόν.Ηρωίδα η Αννέζα ένα φανταστικό πρόσωπο που διδάχθηκε την πρακτική ιατρική από παιδική ηλικία και που γίνεται αυτόπτης μάρτυρας στον χρόνο και τόπο της Ιστορίας ζώντας και την Ιστορική πολιορκία και άλωση της Πόλης.Ακολουθεί την μοίρα της και η οποία έζησε αθέατη στα πρώτα χρόνια αλλά ενεργή στα τελευταία χρόνια της Βυζαντικής Αυτοκρατορίας.Μεγάλη η πορεία της Μυστράς-Γλαρέντζα-Μπαρμπαριά-Πάτρα-Λεόντιον-Κωνσταντινούπολη όπου η ζωή της ανταμώνεται με Ιστορικά πρόσωπα όπως θεολόγοι εποχής,Πνευματικούς φιλοσόφους,Πλήθωνας,Βησσαρίων,Σχολάριος,Αντιπαλότητες Δεσποτάτων Παλαιολόγων,Εβραίους,γιατρούς,Κλεόπα αυτοκράτειρα και πολλούς άλλους.
Χαρακτηριστικό εκείνης της εποχής οι  ακραίες κοινωνικές και θρησκευτικές διακρίσεις,βιασμοί,εκμεταλλεύσεις,σκλαβιά,καταδυνάστευση,φόβος,κατακραυγή,εξεγέρσεις,ακρωτηριασμοί,δολοφονίες.Και επίσης η μοίρα των γυναικών είτε ήταν έρμαια των ισχυρών και δη οι φτωχές  είτε άβουλα πιόνια των αρχόντων οι πλούσιες και αρχόντισσες.
Εν κατακλείδι είναι ένα όμορφο και αξιόλογο βιβλίο άξιο θαυμασμού και ενδιαφέροντος που αξίζει να διαβαστεί,ιδίως από κάποιους που ενδιαφέρονται για την συγκεκριμένη περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας. Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω, νομίζω ότι όλα θα τα πει η ανάγνωση του βιβλίου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

1453, 1999. Δύο χρονολογίες-ορόσημα. Η πρώτη σηματοδοτεί το τέλος μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας, η δεύτερη το τέλος μιας χιλιετίας.