ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΜΗΝΥΟΥΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΞΥΜΝΟΥΝ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ


Δύο επιζώντες του Ολοκαυτώματος κι ένα πρώην μέλος της πολωνικής αντίστασης κατά των ναζί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον εκδοτικού οίκου που τύπωσε βιβλία τα οποία εξυμνούν τον Αδόλφο Χίτλερ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο δικηγόρος τους, σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται για πρωτιά στην Πολωνία.

Η μήνυσή τους εναντίον του εκδοτικού οίκου Katmar του Γκντανσκ αφορά δύο βιβλία προπαγάνδας του Βέλγου συνεργάτη των ναζί και αξιωματικού των SS Λεόν Ντεγκρέλ: τα Ο αιώνας του Χίτλερ (δίτομο) και Χίτλερ ο δημοκράτης. Ο Ντεγκρέλ ήταν πριν από τον πόλεμο ηγέτης του βελγικού ακροδεξιού κόμματος Ρεξ, πριν γίνει αξιωματικός των SS επί Κατοχής και παρασημοφορηθεί από τον Χίτλερ.

«Η εξύμνηση του ναζισμού και η άρνηση του Ολοκαυτώματος αποτελούν ποινικό αδίκημα στην Πολωνία, και στη θεωρία μπορούν να διωχθούν ποινικά, αλλά στην πράξη οι εισαγγελείς δεν ενεργούν αποτελεσματικά στην πλειονότητα των περιπτώσεων» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βόιτσεχ Κοζλόφσκι, νομικός που εργάζεται για το διεθνές δικηγορικό γραφείο Dentons και ανέλαβε την υπόθεση pro bono, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτή είναι η πρώτη υπόθεση δίωξης αυτού του είδους που έχει γίνει ποτέ σε αστικό δικαστήριο στην Πολωνία» πρόσθεσε ο Κοζλόφσκι, ο οποίος διευκρίνισε πως ο εισαγγελέας είχε απορρίψει προηγούμενη μήνυση εναντίον του εκδοτικού οίκου βάσει του ποινικού κώδικα που απαγορεύει τη ρητορική μίσους.

Οι προσφεύγοντες αξιώνουν να σταματήσει η διανομή των βιβλίων του Ντεγκρέλ, ο εκδοτικός οίκος να ζητήσει συγγνώμη που θα δημοσιευθεί σε πολωνικά ΜΜΕ και ο εκδοτικός οίκος να καταβάλει 9.500 ευρώ για αγαθοεργίες.

ΠΗΓΗ

https://diastixo.gr/