ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Η ΑΠΑΤΗΛΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΕΛΕΝΑ ΦΕΡΡΑΝΤΕ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ


 Η Απατηλή ζωή των ενηλίκων

ΕΛΕΝΑ ΦΕΡΑΝΤΕ

Από τις λίγες φορές που ο τίτλος ενός βιβλίου αντικατοπτρίζει το περιεχόμενό του. Το βιβλίο αυτό περιγράφει την ζωή μιας έφηβης ανάμεσα στον κόσμο των ενηλίκων.

Η Τζοβάνα από ένα γλυκομίλητο και ευτυχισμένο παιδί μεταβάλλεται σε μία αντιδραστική και επαναστατική κοπέλα όταν,η ζωή της ανατρέπεται,με την ανακάλυψη των μυστικών των γονιών της και τον χωρισμό τους.

Όλα όσα πίστευε για τους αγαπημένους της έχουν χαθεί και στην θέση τους ανακαλύπτει πόσο εύθραυστη και απατηλή είναι η ζωή της και πως δεν είναι τίποτα ρόδινο,όπως πίστευε σε μικρότερη ηλικία.

Η συγγραφέας με τον μοναδικό της τρόπο μας δίνει ένα πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρον ανάγνωσμα,που μέσα από τις σελίδες του παρατηρούμε τον εσωτερικό κόσμο των εφήβων,που ούτως η άλλως τον έχουμε βιώσει και εμείς και τα παιδιά μας.

Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο η πρωταγωνίστρια μας περιγράφει τον εξωτερικό και εσωτερικό της κόσμο,τις σκέψεις της,τις ανατροπές στις αποφάσεις της και πως τα βιώνει όλα αυτά προσπαθώντας να χαλιναγωγήσει ή να ανατρέψει τα πιστεύω της

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το όµορφο παιδικό πρόσωπο της Τζοβάννα έχει αλλοιωθεί, σιγά σιγά µεταµορφώνεται σε µια άσχηµη, επιθετική έφηβη. Άραγε έτσι έχουν στ’ αλήθεια τα πράγµατα; Και σε ποιον καθρέφτη πρέπει να κοιταχτεί για να ξαναβρεί τον εαυτό της και να σωθεί; Μετά την ευτυχισµένη όψη των παιδικών της χρόνων, η Τζοβάννα αναζητά ένα νέο πρόσωπο, ακροβατώντας ανάµεσα σε δύο γειτονιές της Νάπολης στις οποίες κυλά το ίδιο αίµα, δυο γειτονιές που φοβούνται και απεχθάνονται η µία την άλλη: τη Νάπολη ψηλά στον λόφο, που φορά το εκλεπτυσµένο της προσωπείο, και τη Νάπολη χαµηλά, που παριστάνει την αχαλίνωτη, την αγοραία. Η Τζοβάννα παραπαίει από τα ψηλά στα χαµηλά, άλλοτε πέφτοντας µε ορµή κι άλλοτε σκαρφαλώνοντας σιγά σιγά, σαστισµένη µπροστά στο γεγονός πως, είτε πάνω είτε κάτω, η Νάπολη µοιάζει µια πόλη δίχως απαντήσεις, δίχως διαφυγή.