ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

ΘΡΑΣΣΑ - ΝΑΓΙΑ ΔΑΛΑΚΟΥΡΑ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

 


Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με  ιστορικό υπόβαθρο και μεταφυσικά στοιχεία και είναι εμπνευσμένη (νομίζω) από το Βυζάντιο σε ταραγμένους και σκοτεινούς καιρούς και κυρίως στην κοινωνία και στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων.

Είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που διαβάζω και παρόλο που δεν είμαι του μεταφυσικού και φανταστικού αναγνώσματος μου άρεσε αρκετά και ομολογώ ότι ταξίδεψα και εγώ στην συγκεκριμένη εποχή.Η συγγραφέας γράφει με πειθαρχία,διαύγεια,σύνεση και σίγουρα με ενδελεχή έρευνα.Όλα αυτά κάνουν την γραφή της να είναι γεμάτη από δημιουργικότητα,περιγραφές όμορφες με λυρικότητα και σίγουρα μελετημένη.

Από την επιλογή του τίτλου καταλαβαίνει ο αναγνώστης ότι πρόκειται για ιστορικό που κινείται στην Θράκη και στο Βυζάντιο του 13 ου αιώνα και στα γύρω περίχωρα και την Ιστορία τους και που αναδεικνύεται μέσω της μυθοπλασίας.Χαρακτήρες,γεγονότα ,τόποι είναι όλα καλά μελετημένα ώστε να βγει ένα καλό αποτέλεσμα αντάξιο του ιστορικού υπόβαθρου.

Οι ήρωες Θράσσα (που αναζητεί την ταυτότητα της) και Πέταρ αγωνίζονται σκληρά για ένα κομμάτι ευτυχίας,αλλά χωρίς να μπορούν ν’αποφύγουν τα γραμμένα.Συναντιούνται μετά από κυνήγι ή μάλλον είναι το πεπρωμένο τους.Θα ταξιδέψουμε με μάγισσες,αινιγματικές φιγούρες,πολεμιστές,άρχοντες,συγκρούσεις στην μεσαιωνική εποχή σαν ένα παραμύθι,όπου ο παγανισμός μάχεται με τον χριστιανισμό με μαγικά και μαγγανείες.

Συγχρόνως όμως υπάρχει και ένα κομμάτι στην σημερινή εποχή με μία απόγονο.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οροσειρά Ροδόπης, σωτήριον έτος 1206.

Στη σκιά των βουνών της Ροδόπης, που από αιώνες χωρίζουν και ενώνουν τους ανθρώπους, σταυροφόροι και Βούλγαροι σεργιανούν ανενόχλητοι στις βυζαντινές καστροπολιτείες. Εκεί, ο παγανισµός παλεύει µε τον χριστιανισµό, σκοτεινές µαγγανείες αποτελούν αναπόσπαστο κοµµάτι της καθηµερινότητας, κακόφηµα καπηλειά µετατρέπονται σε τόπους εξοµολογήσεων και µια νεαρή Θράσσα αγωνίζεται να ισορροπήσει ανάµεσα σε δύο ανισόρροπους κόσµους.

Με φόντο το πολυπολιτισµικό ψηφιδωτό της Θράκης, τόπο ιδιότροπων θεών και γενναίων ανθρώπων, ο συναρπαστικός κόσµος του περιθωρίου συναντά τους λόγιους ιππότες της ∆ύσης και µυηµένοι φρουροί µυστικών ταγµάτων δεσµεύονται µε όρκους σιωπής.

Στον επικό αυτό κόσµο, η Ζωή, Θράσσα αρχοντοπούλα από τη Μοσυνούπολη, αναζητεί επίµονα την ταυτότητά της. Στο ταξίδι της στα κάστρα της Θράκης θα τη συντροφεύουν άγιοι και δαίµονες, πολύτιµοι συνοδοιπόροι, όπως ο Βάραγγος Μποργκ, ο βογιάρος Πέταρ, η καπήλισσα Ξένη, η οιωνοσκόπος Κρεµασία, οι µοναχοί του Παπικίου όρους, αλλά και οι θρυλικές µορφές των Πορφυρογέννητων της Πόλης, του Γοδεφρείδου Βιλεαρδουίνου, του τσάρου Καλογιάννη των Ασέν και πολλών ακόµη µικρών ή µεγάλων ηρώων του 13ου αιώνα.