ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 


Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω διαβάσει αρκετά βιβλία που να αφορούν τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης.Γιατί άραγε?Ίσως γιατί δεν έχουν γραφεί πολλά λογοτεχνικά έργα.Σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας πραγματεύεται και αναδεικνύει τους Ανατολικοθρακιώτες ,τόσο όσο το επιτρέπει η πλοκή της Ιστορίας,και που αυτοί πλήρωσαν πολλά,ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και που υπέστησαν δύο φορές διωγμό όπως και στην Μ.Ασία(αλλά θεωρώ με περισσότερη κτηνωδία).Στηριζόμενη πάνω σε ιστορικά γεγονότα αναπλάθει γύρω τους την πλοκή και μεταφέρει τον αναγνώστη στην εποχή σαν να την ξαναζεί ο ίδιος όλη την πορεία τους μέχρι να βρούν τόπο που θα ριζώσουν.

Τα συναισθήματα ανάμεικτα και συγχρόνως μπορεί να αισθάνεσαι διαφορετικά την ίδια στιγμή.Η γραφή δεν κουράζει,ρέει με εξαιρετικές περιγραφές καταστάσεων και γεγονότων.

Στο βιβλίο πιο συγκεκριμένα της κυρίας Χατζοπούλου παρακολουθούμε ειδικά μια οικογένεια από την Αδριανούπολη να είναι αντιμέτωπη με τα προβλήματα της επιβίωσης, να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις  και να πορεύονται στο απότομο και ανώμαλο στενό της ζωής.Η δε ηρωίδα Γιασεμή,η οποία με θύμωσε με τις επιλογές της,μετά από ένα τραγικό γεγονός,  δεν έχει την ικανότητα να αντιληφθεί σε βάθος τις αιτίες που καταστρέφουν τη ζωή της με τις αποφάσεις της και τον χρόνο που χάνει.Κάθε φορά βρίσκεται επιπλέον σε δίλημμα, αναφορικά με το ποιον δρόμο να ακολουθήσει αλλά και πάλι διστάζει και κάνει πίσω,τιμωρώντας πρωτίστως τον ίδιο τον εαυτό της.

Κατοχή Τούρκων και Βουλγάρων,Προσφυγιά(ανεξαρτήτου θρησκείας και εθνικότητας),Κατοχή,Εμφύλιος όλες αυτές τις καταστάσεις των γεγονότων ζουν οι ήρωες της ιστορίας μας..

Είναι ένα βιβλίο μέρος του οποίου είναι στην μνήμη της Ιστορίας μας ώστε να μας διδάξει και ιδιαίτερα την νέα γενιά να γνωρίζουν και να την μελετήσουν ώστε να  υπάρχει αποτροπή σε τυχόν παρόμοια γεγονότα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τρεις γυναίκες, ακολουθώντας διαφορετικό δρόμο η καθεμία –ή ίσως εν αγνοία τους τον ίδιο–, συναντιούνται, το 1922, στη Θεσσαλονίκη.

Η Σουμέλα, η Πόντια, και η Βερονίκη, η Αρμένισσα, κουβαλούν το προσωπικό τους δράμα και το φορτίο της γενοκτονίας των συμπατριωτών τους. Η Γιασεμή, η Θρακιώτισσα, από την άλλη, φτάνει στη Σαλονίκη έχοντας στα σπλάχνα της τον καρπό του βιασμού της από έναν Τούρκο.

Η Κατοχή και ο Εμφύλιος αφήνουν καινούργια οδυνηρά σημάδια στη ζωή της Γιασεμής, ξυπνούν όμως και τις τύψεις της για μυστικά που ποτέ δεν ξεστόμισε. Θα αφήσει τη ζωή να κινεί τα νήματα ερήμην της ή θα καταφέρει να την αλλάξει; Τι θα συμβεί όταν, έπειτα από χρόνια, αποφασίσει να βγάλει από τα ντουλάπια της ψυχής της σκελετούς και δαίμονες;

Ένα ταξίδι γεμάτο τραύματα και μυστικά, αγάπες, έρωτες και απουσίες, συναντήσεις που καθορίζονται από την Ιστορία και τη μοίρα. Ένα μυθιστόρημα όπου τα γεγονότα και οι καταστάσεις ανατρέπουν τις ζωές των ηρώων, δημιουργούν όμως ευκαιρίες και διεξόδους για να βγουν από τη δίνη όπου τους έριξαν.