ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΑΡΛΙΤΖΑ ΠΑΛΛΑΣ -ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΛΗΣ - ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 



ΣΑΡΛΙΖΑ ΠΑΛΛΑΣ Το στολίδι της Μυτιλήνης όπως αναφέρεται μέχρι το 1982.

Ανεξαρτήτου τίτλου η πλοκή του δεν εξελίσσεται σε αυτό.Μόνο κάποιες μικρές αναφορές.Εν πάσει περιπτώσει ο συγγραφέας που η καταγωγή του είναι από την Μυτιλήνη σ’αυτό το βιβλίο του καταγράφει την ζωή προσφύγων που σώθηκαν με μεγάλες ταλαιπωρίες από την Μικρά Ασία με διαδρομές ΛΕΣΒΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ-ΚΗΦΙΣΙΑ.Είναι ένα αξιοσέβαστο βιβλίο με πλούσιο λεξιλόγιο με πολλά ιστορικά και πολιτικά γεγονότα από το 1922 και μετά.Μεγάλη αναφορά γίνεται για την δίκη των 6 λόγω της καταστροφής και του διωγμού της Σμύρνης και τα επακόλουθα.Ξεκινά βέβαια λίγο άτονα αλλά μετά έχει ενδιαφέρον και προσωπικά έμαθα γεγονότα που μερικά μου ήταν άγνωστα (όχι τελείως βέβαια).Ίσως οι αναλύσεις σε μερικά γεγονότα να είναι κουραστικές για μερικούς,αλλά θεωρώ ότι χρειαζόταν ώστε να κατατοπισθεί (εν μέρει)ο αναγνώστης για ορισμένα συμβάντα και διαφόρους λόγους και αιτίες της καταστροφής.Βέβαια κατά την διάρκεια όλων αυτών αναπτύσσονται και έρωτες,φιλίες,μηχανοραφίες (που δεν λείπουν από πάντα) και που στο τέλος άλλοι καταλήγουν αισίως άλλοι πάλι λοξοδρομούν.Συνεχίζονται οι ζωές τους πότε ομαλά και πότε μετ’εμποδίων φθάνοντας κάποτε εκεί που επιθυμούν άραγε?Μόνο το τέλος το θεώρησα λίγο ασαφές σχετικά με κάποια πρόσωπα.Εν κατακλείδι είναι ένα όμορφο και εποικοδομητικό ανάγνωσμα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Έρωτας, πάθος, δολοπλοκίες και κατασκοπεία στο εκρηκτικό κλίμα του ελληνικού μεσοπολέμου. Μια πραγματική ιστορία κατατρεγμένων προσφύγων της Μικράς Ασίας, που αγωνίζονται να επιβιώσουν από την κόλαση του διωγμού στη Σμύρνη. Με βάσανα και κόπους καταφτάνουν στη Λέσβο και καταλύουν σ’ επιταγμένους χώρους, παραπλεύρως του περίφημου ξενοδοχείου της εποχής «Σάρλιτζα Πάλλας», όπου πλέκονται συγκλονιστικές ερωτικές ιστορίες.

Η μοίρα και ο έρωτας τους ενώνουν, αλλά και τους χωρίζουν, μέσα από την οδύνη που προξενούν τα πολιτικά πάθη και τα παιχνίδια των Μεγάλων Δυνάμεων, που έθρεψαν τον Εθνικό Διχασμό και ώθησαν στην εθνική καταστροφή το 1922.

Οι ήρωες κινούνται ανάμεσα στη Δραπετσώνα –με τους τεκέδες, τα χασισοποτεία και τα περίφημα δημοτικά μπορντέλα των «Βούρλων»– και στην Κηφισιά, σε μια περίοδο που κορυφώνεται με τη «Δίκη των Εξ» και σημαδεύεται από αλλεπάλληλες δικτατορίες.

Ύστερα από μια διαδρομή με μεγάλες ανατροπές, αναζητούν την ευτυχία και τη χαμένη τους αθωότητα πίσω στη Λέσβο, στο «Σάρλιτζα Πάλλας»…