ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

ΝΙΚΗ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ


 Το συγκεκριμένο ανάγνωσμα θα το χαρακτήριζα σαν μια αυτοβιογραφία της οικογένειας του συγγραφέα με πολλά πολιτικά στοιχεία ως επί το πλείστον απ’ότι ιστορικά σε μια ταραγμένη εποχή της πατρίδας μας την οποία αναπαραστά με επιτυχία.

Πολύ καλή και ταλαντούχα  η γραφή του και η σκιαγράφηση των χαρακτήρων δουλεύτηκε εξαιρετικά,εξάλλου είναι ένας πολύ καλός λογοτέχνης,οπότε δεν περιμένουμε κάτι λιγότερο.Μια αφήγηση πρωτοπρόσωπη όπου η ηρωίδα εξιστορεί την ζωή της όντας νεκρή.

Είναι φανερό ότι έχει γνώσεις από την Ιστορία γενικώς ή αναζητά τις κατάλληλες πηγές και αυτό φαίνεται τόσο στην δομή όσο και στην πλοκή της ιστορίας.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την Νίκη,την οικογένεια της και τα τεκταινόμενα της εποχής και δη γύρω από τον κομμουνισμό.Η ηρωίδα έζησε σε δύσκολες εποχές όπως εξορία,εμφύλιος και λόγω των ιδεών και λόγω επικύρηξης μέλους έζησαν όλοι μαζί απομονωμένοι και φωλιασμένοι  για μια επταετία περίπου.Αναφορές σε πρόσωπα της Ιστορίας και διάφορες περιγραφές γειτονιών της Αθήνας με παραστατικότητα.

Ένα ακόμη,λοιπόν,καλό βιβλίο από τον κ.Χωμενίδη.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που βρέφος εβδομήντα ημερών το συνέλαβαν και το έστειλαν εξορία στις Κυκλάδες.

Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που -στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου- η οικογένεια του κόπηκε στα δύο, όμως εκείνο δεν έπαψε στιγμή να αγαπάει κανέναν τους.