ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Η ΖΩΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ - ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Μια μεγάλη  εκκλησία η ΖΩΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ με απαγορευμένο βιτρό όπου φαντάζεσαι τις κινήσεις της.Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που κινείται μέσα στα μαύρα και πέτρινα χρόνια της δικτατορίας και όπου η συγγραφέας παίζει με την λέξη ΖΩΗ και συνάμα προσπαθεί να την εντάξει σ’ένα κόσμο ελεύθερο και τρυφερό.
Ανασκοπήσεις από την ματιά της έφηβης Δανάης και το πέρασμα της ζωής της με την  αναβίωση βεβαίως και των γύρω της ζητώντας ίσως μια ανακούφιση για τα διάφορα συμβάντα.Ένα ταξίδι όπου δρουν οι ήρωες και ο καθένας τους χαράσει την δική του πορεία.Ήρωες που έχουν περάσει δύσκολες ώρες σκληρής δοκιμασίας γεμάτες θλίψη με αναπάντητα ερωτήματα.Δυσκολίες ζωής που γίνονται αφορμή είτε να οδηγηθούν σε απόγνωση είτε σε γνώση και αυτοκριτική.Οδήγησαν άραγε οι δυσκολίες των ηρώων στην επίγνωση του σκοπού της ζωής στην ευτυχία?
Η ζωή δεν τα δίνει όλα σε όλους και όπως έχει πει ο VICTOR FRANKL Όταν δεν μπορούμε πια ν’αλλάξουμε μία κατάσταση, η πρόκληση είναι ν’αλλάξουμε τον εαυτό μας.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στη δύσκολη και σκοτεινή περίοδο της χούντας, σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, μεγαλώνει η Δάφνη, μοναχοκόρη ενός συντηρητικού δάσκαλου. Όταν στο υπόγειο διαμέρισμα του σπιτιού της έρχεται μια άλλη οικογένεια, όλα αλλάζουν, όλα όσα θεωρούσε σταθερά στη ζωή της μεταβάλλονται: οι οικογενειακές σχέσεις, οι ιδέες, τα συναισθήματα, τα πρότυπα, το παρόν και το μέλλον. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα καχυποψίας και φόβου, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αγωνίζονται, ερωτεύονται, ενηλικιώνονται, ωριμάζουν, ενώ απ’ το απέναντι σπίτι η γειτόνισσα η Ζωή παρακολουθεί τα πρόσωπα, υφαίνει έναν υπόγειο ιστό και επεμβαίνει ως καταλύτης στην εξέλιξη της ιστορίας. Έτσι κι αλλιώς η ζωή έχει πάντα την τελευταία λέξη. Αθήνα, 2014. Ένα τρακάρισμα θα γίνει η αφορμή να ξαναβρεθούν δυο γυναίκες, η Δάφνη και η Άννα. Κάποτε, σε μια θύελλα γεγονότων, οι ζωές τους είχαν διασταυρωθεί. Η συνάντησή τους θα ξεδιαλύνει γεγονότα που έμειναν για χρόνια ασαφή: οικογενειακά μυστικά έρχονται λίγο λίγο στην επιφάνεια, πολιτικά απόρρητα αποκαλύπτονται, οι αθώοι και οι ένοχοι του παρελθόντος αλλάζουν ρόλους