ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

ΣΑΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ - ΛΙΑ ΖΩΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Βιβλίο γεμάτο από όμορφες εικόνες που είναι συνταξιδιώτες σε αυτή την περιπλάνηση του νου και που ξεκινά από Καβάλα τα περίχωρά της,Θεσσαλονίκη,Αγγλία και φθάνει μέχρι και την Αμερική.Γραφή γλαφυρή,στρωτή,κατανοητή με έντονες περιγραφές.Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την επεξεργασία καπνού που είναι όμορφα δοσμένες και που τις περισσότερες δεν τις γνώριζα.Μια ιστορία αγάπης,επιβίωσης,μετανάστευσης με τις όποιες δυσκολίες εκείνης της εποχής.Ρομαντική πλοκή με τις εκάστοτε υπερβολές της και που νιώθεις τα συναισθήματα των ηρώων από την αρχή της ζωής τους μέχρι και το τέλος και που κατά την άποψή μου σημαντικό κομμάτι παίζει το συμφέρον και τα νήματα που κινούνται γύρω από αυτό είτε υλικό είτε ηθικό.Ο διαρκής αγώνας να καταπολεμήσει την αδικία φθάνει τον ένα ήρωα σε ένα σημείο, ώστε να κάνει τα ίδια λάθη των άλλων ξεχνώντας όρκους,γεγονότα και να αντιληφθεί το κόστος τους,αλλά να είναι πια αργά σε αντίθεση με τον άλλον χαρακτήρα που παρέμεινε πιστός στις αξίες του και τήρησε με πάθος αυτό που πίστευε.Και όπως λέει και ένα απόσπασμα του βιβλίου και το αναφέρουν και οι συγγραφείς..Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ .Στην αρχή είναι μικρά και πράσινα,γεμάτα ζωντάνια ,έπειτα μεγαλώνουν ,ωριμάζουν παίρνουν το χρώμα του χρυσού και μετά ξεραίνονται,θρυμματίζονται,χάνονται και δεν μένει τίποτα,παρά μονάχα η μυρωδιά τους!!!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Η ζωή, βλέπεις, είναι σαν τα φύλλα του καπνού, παιδί μου. Γι’ αυτά που δε σου μίλησα ποτέ. Στην αρχή είναι μικρά και πράσινα, γεμάτα ζωντάνια. Έπειτα μεγαλώνουν, ωριμάζουν, παίρνουν το χρώμα του χρυσού! Και μετά… Μετά ξεραίνονται, θρυμματίζονται, χάνονται και δε μένει τίποτα παρά μονάχα η μυρωδιά τους!» 
Ιούνιος, 2001. Ο Νίκολας ταξιδεύει από την Αμερική με προορισμό την Καβάλα, έχοντας σκοπό να ανακαλύψει το άγνωστο παρελθόν του παππού του και ταυτόχρονα το δικό του μέλλον. Τα μοναδικά στοιχεία που έχει στα χέρια του είναι το όνομα μιας γυναίκας, το χωριό στο οποίο μένει και ένα κλειστό ξύλινο κουτί, που πρέπει να της παραδώσει. Το κουτί θα ανοίξει και η «Μέκκα του καπνού» θα φανερώσει τα μυστικά της… 
Καβάλα, 1928. Ανάμεσα στις καπναποθήκες και στους εμπόρους, στα καπνοχώραφα και στους παραγωγούς, γεννιέται μια παιδική φιλία που θα εξελιχθεί σε έναν θυελλώδη έρωτα. Αυτός, φτωχό προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη∙ εκείνη, κόρη πλούσιου καπνεμπόρου. Θα καταφέρει η αγάπη αυτή να ξεπεράσει τα χτυπήματα της μοίρας, τους πειρασμούς, τις δυσκολίες και τις δολοπλοκίες; Θα καταφέρει να σταθεί μέχρι το τέλος; 
Από την Ελλάδα των μεγάλων κοινωνικών αντιθέσεων και την Αγγλία του μεσοπολέμου έως την Αμερική της καπνοβιομηχανίας και του εύκολου κέρδους, ξετυλίγεται με θαυμαστό τρόπο μια ιστορία αγάπης γεμάτη εικόνες, αρώματα και νοσταλγία.