ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Η ΜΠΡΙΤ ΜΑΡΙ ΗΤΑΝ ΕΔΩ -FREDRIK BACKMAN -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ



 Είναι το δεύτερο βιβλίο που διαβάζω του συγγραφέα και ομολογώ ότι μου αρέσει και περνώ καλά παίρνοντας βέβαια και τα ανάλογα μυνήματα.(ψυχολογία γυναίκας,ο θεσμός της φιλίας,ο θεσμός της οικογένειας,η κοινωνικοποίηση).Έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο γραφής και γι’αυτό ξεχωρίζει.

Ένα βιβλίο χαριτωμένο μ’ένα θέμα ασυνήθιστο που μένει στην καρδιά,έξυπνο,χιουμοριστικό,συγκινητικό,τρυφερό.Αναφέρεται σε μια εξηντάρα γυναίκα την Μπριτ Μαρί  με ιδιαιτερότητα,μοναχική,με εμμονές ειδικά στην καθαριότητα και εξαρτημένη από τον σύζυγο.Είναι κοινωνικά αδέξια με μία χιουμοριστική ικανότητα να χειρίζεται τις λέξεις ώστε να πει αυτό που χρειάζεται συνοπτικά και όχι με λεπτομέρειες.Και εγκαταλείποντας πόλη και σύζυγο καταφθάνει σε μια επαρχιακή πόλη όπου η οικονομία έχει κλείσει  επιχειρήσεις και οι κάτοικοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με ότι μπορεί ο καθένας και μέσα σε όλο αυτό  αναπτύσσονται φιλίες ,αγάπη δίνοντας και παίρνοντας και που τα είχε τόσο ανάγκη να νιώσει.

Μερικά πράγματα είναι πρωτοφανή για την ηρωίδα μας αλλά τελικά νομίζω ότι όλοι μας,όπως και η Μπριτ Μαρί,έχουμε ένα μικρό χώρο στην ψυχή ώστε ν’αλλάξουμε κάτι για τον εαυτό μας

Να το διαβάσετε.Θα είναι η συντροφιά σας έστω και για λίγο  και θα το απολαύσετε.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Μπριτ-Μαρί δεν αντέχει την ακαταστασία – ακόμη και ένα συρτάρι με ανακατεμένα μαχαιροπίρουνα μπορεί να την αποσυντονίσει εντελώς. Επίσης ξυπνάει κάθε μέρα την ίδια ώρα και τρώει το φαγητό της ακριβώς όταν πρέπει, γιατί έτσι κάνουν όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι.

Δεν είναι επιθετική – κάθε άλλο. Απλώς μερικές φορές οι άνθρωποι παρερμηνεύουν τις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις της και τις θεωρούν κακόβουλη κριτική.

Στα εξήντα τρία της όμως η Μπριτ-Μαρί νιώθει πως έχει υποστεί αρκετά. Αποφασίζει ύστερα από σαράντα χρόνια να διαλύσει τον γάμο της, να παρατήσει το σπιτικό της και να βρει δουλειά στο μοναδικό μέρος όπου μπορεί: στο Μποργ, ένα κατεστραμμένο από την οικονομική κρίση και σχεδόν ερειπωμένο χωριό. Η Μπριτ-Μαρί, που σιχαίνεται το ποδόσφαιρο, γίνεται προπονήτρια μιας ομάδας εφήβων που δεν έχει καμία ελπίδα. Εκείνη, που σιχαίνεται τους θορύβους και τη βρωμιά, ζει πλέον σε έναν χώρο γεμάτο φωνακλάδικα παιδιά, πατάει σε λασπωμένα πατώματα και συγκατοικεί (κυριολεκτικά) με έναν αρουραίο.

Και όμως σ’ αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον η Μπριτ-Μαρί νιώθει πως γίνεται κάθε μέρα και πιο χρήσιμη στους γύρω της. Της συμβαίνει μάλιστα και κάτι ακόμη πιο απρόσμενο: τη φλερτάρει ένας φιλικός και ευπαρουσίαστος αστυνομικός!