ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ LA MADDALENA -ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΚΡΗ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Μία απέραντη τοιχογραφία ανθρωπίνων σχέσεων –καταστάσεων –συναισθημάτων –επιλογών (λανθασμένων και μη).Η προσωπική εμπειρία της συγγραφέως (σχετικά με την μυθοπλασία) έδωσε την δυνατότητα να γράψει αυτό το βιβλίο-ορόσημο στις ψυχοσυνθέσεις και σχέσεις ατόμων(μοναχικότητας,εθνικότητας κ.ά) και πως τις αντιμετωπίζουν.Μία σύγχρονη ιστορία ή καλύτερα ιστορίες τεσσάρων διαφορετικών γυναικών με αυτοβιογραφικά κεφάλαια του καθενός και μέσα από αυτά προβάλλεται η προσωπικότητα τους και πως συγκλίνει μια κοινή πορεία τους.Το Αρχιπέλαγος είναι διασπαρμένο σε τέσσερεις – πέντε χώρες –πόλεις με κεντρικό σημείο ας πούμε την Σαρδηνία που το περιέκλινε και όπου οι ήρωες σε μια ανέλπιστη στιγμή της ιστορίας βγαίνει στο φως κάτι,ίσως κάτι ασήμαντο – ελάχιστο , αναδιπλώνονται  και εκφράζουν σκέψεις –όνειρα –πραγματικότητα.
Θέλω και πρέπει που είτε επιβάλλονται από παραδοσιακούς κανόνες κοινωνικής διαβίωσης με καθιερωμένες ηθικές αντιλήψεις της κάθε εθνικότητας - κουλτούρας είτε τα επιβάλλουμε μόνοι μας από εσωτερικούς παράγοντες.
Όλα αυτά αναδεικνύονται από την όμορφη και ουσιαστική γραφή της κυρίας Μακρή θίγοντας συγχρόνως την μητρότητα,την φιλία(χωρίς διακρίσεις και στερεότυπα),τον έρωτα,την καταγωγή,τις πεποιθήσεις ,τις προκαταλήψεις και πολλά άλλα.Η συγγραφέας διαθέτει δεξιότητα ώστε ν’αναπτύσσει δημιουργικές εκφράσεις δίνοντας αιτίες,συναισθήματα,στόχοι ηρώων,και πετυχαίνει να περάσει μηνύματα διάφορα .Αναζητά κίνητρα καθοδηγεί τους ήρωες και οδηγεί τον αναγνώστη στην ερμηνεία αποκωδικοποίησης.
Δεν θ’αναφέρω περισσότερο στιγμές πλοκής και ήρωες, όχι γιατί δεν θέλω,αλλά καλύτερα να σας αφήσω να την αναζητήσετε και να την απολαύσετε ο καθένας  μόνος του ώστε να σας κατακλύσουν τα πολλά ή μερικά συναισθήματα (όπως θυμός,φόβος,λύπη,χαρά,έκπληξη,έρωτα,αδικία κ.ά.,)ν’αναρωτηθείτε,να προβληματισθείτε και να ανακαλύψετε τους χαρακτήρες που την περικλείουν.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τέσσερις γυναίκες με καταγωγή, από την Άγκυρα, τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, τα νησιά Φερόες και τη Σικελία, αντίστοιχα. Διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες, διαφορετικές καταβολές και ιστορία, τα βιώματα όμως κοινά. Περιπλανήθηκαν σε τόπους και πολιτισμούς, αλλά κατέληξαν και οι τέσσερις στο ίδιο σημείο, σε ένα νησί. Από όποια γωνιά της γης κι αν ξεκινήσεις, σε όποιον τόπο κι αν καταλήξεις, σε όποια αγκαλιά κι αν κουλουριάσεις την ύπαρξή σου, ίσως εντέλει αντιληφθείς πως η ζωή μοιάζει με τα κοράλλια, που με την πάροδο του χρόνου, όση γοητεία και αξία κι αν έχουν, σιγά σιγά θρυμματίζονται και γίνονται μια ροζ σκόνη που την παίρνει ο αέρας και τη σκορπίζει στην παραλία... Και μόνο το φως του ορίζοντα παραμένει αναλλοίωτο, να παιχνιδίζει με τις ακτίνες του πάνω στις αποχρώσεις των θρυμματισμένων κοραλλιών..