ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ Η ΖΩΗ -ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΚΟΖΑΝΙΤΟΥ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ


 Το συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται στο οδοιπορικό μιας οικογένειας και κυρίως η πορεία της ηρωίδας,μέσω ενός αφηγηματικού τρόπου από ένα μέλος της,την Αθανασία.Όλο αυτό που ξεκινά από την Ξάνθη ,περνά Σμύρνη,Πειραιά,Ιεροσόλυμα και τέλος Θεσσαλονίκη,οι τόποι όλοι μαζί με διάφορα γεγονότα και εξελίξεις καθορίζουν την ζωή της.Λόγω αναγκών και επιβίωσης θ’αποκτήσει από μικρή ηλικία ,με θάρρος και επιδεξιότητα,εφόδια ώστε να προσφέρει και αυτή στην οικογένεια.

Όπου και αν είχαν την έδρα τους ήταν πρόσφυγες παντού,αλλά τελικά όπου γη και πατρίς ισχύει.Πρωταρχική αξία είχαν τους οικογενειακούς δεσμούς και την ύπαρξή τους έχοντας και ο καθένας χωριστά τα δικά του όνειρα, άλλα βασικά και άλλα όχι.Μία δύσκολη εποχή μ’έναν συνεχή αγώνα απ’όλους και επομένως υπήρχαν και συγκρούσεις τόσο εξωτερικές όσο και εσωτερικές.

Ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο με μία απλή γραφή και κατανοητή και η συγγραφέας νομίζω είχε και βιογραφικά στοιχεία με περιγραφές συναισθημάτων άρτιες.Επίσης και τα διάφορα ιστορικά στοιχεία είναι όμορφα δοσμένα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια γυναίκα σε αναζήτηση πατρίδας και ταυτότητας. Τρεις τόποι που καθορίζουν τη ζωή και τις επιλογές της: Θεσσαλονίκη, Μικρασία, Ιεροσόλυμα. Διαδοχικοί σταθμοί στη γεμάτη ανατροπές πορεία της φωτίζουν τη γεμάτη ανατροπές ζωή της. Η Αθανασία συναντάει το πεπρωμένο της στα Ιεροσόλυμα, όπου ζει την εφηβεία και την ενηλικίωσή της μεσούντος του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, χωρίς ποτέ να πάψει να αναζητά τη γνώση που θα την κάνει καλύτερη. Κάθε σταθμός, ένα ψηφιδωτό ανθρώπων, ένας κόσμος πολύχρωμος που καλεί την ηρωίδα να αναμετρηθεί με το παρελθόν και με το παρόν, και, κυρίως, να επαναπροσδιορίσει τις επιλογές της. Ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, η προδοσία διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της, ενὠ, παράλληλα, ισχυροποιούν τις αξίες που τη διέπουν. Η αυταπάρνηση, η αγάπη, ο σεβασμός θα την οδηγήσουν στην αρμονική συνύπαρξη που ονειρεύεται;