ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ - ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΤΕΣΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Πρωτοστατεί   το  χιούμορ στην  πλοκή ,η οποία  τρέχει  γρήγορα με μία ζωντανή και καθομιλουμένη γλώσσα και με αστεία γεγονότα   που αν  πλάσεις  στο  νου σου τις εικόνες θα νομίζεις ότι παρακολουθείς  μία  ελληνική ταινία σε μία γειτονιά της Αθήνας την δεκαετία του 80 όπου ο ένας ενδιαφερόταν για τον άλλον μαζί με όλα τα γεγονότα πότε χαρούμενα,πότε τραγικά,πότε αστεία.Το διαβάζεις και το απολαμβάνεις πραγματικά,γελώντας (είχα καιρό να γελάσω με βιβλίο ,βιβλίο όμως όμορφα γραμμένο)αφήνοντας στην άκρη τα καθημερινά προβλήματα για λίγο.Και αναρωτιέμαι πως τόσο καιρό δεν είχα πιάσει στα χέρια μου κάποιο βιβλίο του κ. Μάτεση.Κοινωνικό λοιπόν το βιβλίο έχοντας βέβαια και το αίσθημα,αλλά και την  σάτιρά του με την δυνατότητα λόγου του συγγραφέα,τις διαφορετικές γραφές της ίδιας λέξης ,ασυνήθιστες γλωσσικές εκφράσεις αλλά και χρήση ξένων λέξεων.Στην ουσία ένα γλωσσικό παιχνίδι του κυρίου Μάτεσι.Οι χαρακτήρες έχουν ο καθένας την μοναδικότητα του αν και δεν είναι ιδιαίτεροι,κοινοί και συμβατικοί  θα έλεγα και που όλοι γνωρίζουν τα πάντα για τον άλλον συμπάσχοντας μαζί του ,πράγμα που δεν συμβαίνει στις ημέρες μας,γιατί δεν υπάρχουν οι γειτονιές αλλά και γιατί έχουμε αλλάξει σαν άτομα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πολλοί κάτοικοι αυτού εδώ του βιβλίου επιχείρησαν παλαιότερα έξοδο πρός το Κοινό, με μια τηλεοπτική σειρά, την οποία ευτυχώς, έπνιξαν στο λίκνο της διάφορες λερναίες ύδρες.

Τώρα, ενισχυμένοι, πιο πολλοί και χαρούμενοι, σχηματίζουν συμμορία και της δίνουν για όνομα μια ευχή (ή διαπίστωση): Πάντα καλά. Όλοι τους άοπλοι: χωρίς παιδεία, γοητεία, φιλοσοφία, κάλλος, όνομα, γνωριμίες, χωρίς άγκυρες. Όμως θέλουν, και ξέρουν, να ζήσουν. Κατέχουν το ευ ζην.

Με τα έργα του "Η μητέρα του σκύλου", "Ύλη δάσους", "Ό παλαιός των ημερών", "Πρός Ελευσίνα", "Η βουή", ο συνένοχος και συγγραφέας τους είχε οδηγήσει, μέσα από δρόμους επίσημα σκοτεινούς, απειλητικούς, μαγικούς και αιχμηρούς, τους ήρωές του, που, εδώ, έχοντας προσλάβει για κομπάρσους τους παλαιότερους πρωταγωνιστές της πορείας αυτής, βγήκαν στον ήλιο και μας υποδέχονται με μια προσταγή-παρότρυνση: Ζήστε, παιδιά!