ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

BONITA AVENUE - PETER BUWALDA - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ


 Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που αναφέρεται στις σχέσεις των ανθρώπων, στην οικογένειά τους και ακόμα και στην κοινωνία.

Ο Σιχέριες είναι ένας επιτυχημένος επιστήμονας και αξιαγάπητος άνθρωπος και αγαπάει με πάθος την γυναίκα του και τα παιδιά της από τον πρώτο της γάμο, τα οποία θεωρεί δικά του.

Ο συγγραφέας μας διηγείται την ζωή του ήρωά του με τις αδυναμίες του, την αξιόλογη δουλειά του και τις ευτυχισμένες στιγμές με την οικογένειά του.

Το παρελθόν όμως δεν του επιτρέπει να ησυχάσει και να γευτεί την ανεμελιά και την αναγνώρισή του από τους Πανεπιστημιακούς κύκλους και την πολιτική που τον προορίζει για υπουργό.

Ο γιoς του από τον προηγούμενο γάμο του, όντας πληγωμένος και θυμωμένος από την απουσία του πατέρα του, έρχεται στο προσκήνιο, εισβάλλει στην ήσυχη οικογενειακή του ζωή και τα ανατρέπει όλα, εκβιάζοντάς τον.

Ένα αλληγορικό μυθιστόρημα, με τις σκέψεις και τις πράξεις των πρωταγωνιστών να εναλλάσονται και να προβάλονται οι ερινύες τους καθώς τους καταπλακώνουν οι τύψεις και η ανασφάλεια.

Ίσως θα μπορούσε το βιβλίο να περιοριστεί σε λιγότερες σελίδες και να αποτυπωθούν με ρεαλιστικό τρόπο το πως ο καθένας από αυτούς επιβιώνει και αναλογίζεται τις ευθύνες του.

Παρόλα αυτά, το βιβλίο είναι πολύ ενδιαφέρον και διεγείρει την περιέργεια του αναγνώστη για το που θα φτάσουν τελικά οι ήρωες.

Το τελευταίο κεφάλαιο είναι συγκλονιστικό και ανατριχιαστικό καθώς μας δείχνει τον Σιχέριες να παλεύει με τα φαντάσματά του ακολουθώντας ένα απρόσμενο τρόπο για να οδηγηθεί στην κάθαρση και την εξιλέωση.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Επικράτεια του σεξ, πλανητική ισχύς του διαδικτύου, ακραία βία της εικόνας και διάλυση κάθε ηθικής – σ’ έναν κόσμο όπου κανείς δεν είναι αυτό που δείχνει κι όπου το τρεμοφέγγισμα της εικόνας κρύβει ένα συνονθύλευμα ορμών και άνομων παθών, η βίαιη εισβολή της αλήθειας ρίχνει τα άτομα στην τροχιά ανεξέλεγκτων πεπρωμένων.

Ο Σιμ Σιχέριες, πρύτανης ενός από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ολλανδίας και προαλειφόμενος για υπουργός Παιδείας, αγαπάει την τζαζ, τα σπορ, το σεξ και τα άλλα ωραία πράγματα της ζωής. Αντιμετωπίζει τις κόρες της δεύτερης γυναίκας του σα δικές του – ώσπου μια νύχτα, καθώς σερφάρει στα πορνοσάιτ του διαδικτύου, ανακαλύπτει μια καλλονή που του θυμίζει τη μία…

Την ίδια ανακάλυψη έχει κάνει όμως και ο γιος του από τον πρώτο του γάμο, που είχε καταδικαστεί για φόνο και, αποφυλακισμένος πλέον, βρίσκει την ευκαιρία να τον εκβιάσει.