ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

ΑΡΩΜΑ ΡΕΖΕΝΤΑΣ-ΡΟΥΛΑ ΣΑΜΑΗΛΙΔΟΥ-ΒΑΚΟΥ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΙΔΕΡΗ


 Άρωμα ρεζεντάς που ενώνει αναμνήσεις μέσω ενός οδοιπορικού τριών γενιών και που παρασέρνει τον αναγνώστη σ’ένα ταξίδι  στην μυθοπλασία και στην ιστορία του 20ου αιώνα ξεκινώντας από την Βιέννη της Αυστρίας και στην μετέπειτα περιπλάνηση της Ελλάδας τους Μεσοπολέμου της Κατοχής του Εμφυλίου.

Την κυρία Σαμαηλίδου την ακολουθώ γιατί σέβεται τον αναγνώστη  και είναι το τέταρτο βιβλίο της που διαβάζω.Η γραφή της έχει μια αμεσότητα,ρέει γρήγορα χωρίς να κουράζει και σε ορισμένα σημεία είναι λυρική που ομορφαίνει το κείμενο.Οι διάλογοι κατανοητοί χωρίς δυσνόητες υποθέσεις που νομίζεις ότι διαδραματίζονται δίπλα σου διαβάζοντας τους,δημιουργώντας ολοζώντανες εικόνες ρεαλισμού.

Πρωταγωνιστές εδώ, τρείς γυναίκες ΑΝΝΑ η γιαγιά από την Αυστρία και που έζησε τα χρόνια της στην πατρίδα της εκτός από το τέλος της,ΓΚΙΖΕΛΑ η μητέρα,κόρης της Άννας που ακολούθησε τον άνδρα της στην Ελλάδα και η ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ η εγγονή,η μοναδική κόρη της Γκιζέλας που μέσα από τις αναμνήσεις φωτογραφιών μας διηγείται την ιστορία της οικογένειά της από την Σπάρτη όπου διαμένει.(Η συγγραφέας αναδεικνύει τον τόπο της περίτεχνα και κάνει και μια αναφορά στην γενέτειρα της την Λήμνο και μπράβο της.)Τρείς γυναίκες με διαφορετικές ιστορίες και με τρείς διαφορετικούς προορισμούς καταδεικνύοντας την δύναμη που χρειάζεται για να επιβιώσει κανείς στη δίνη μιας καταστροφικής εποχής(ιδιαιτέρως της Γκιζέλας) και την θέση της γυναίκας στην κοινωνία.Αγάπη,φιλία,πόνος,ελπίδα,ζήλια,όνειρα και άλλα κατακλύζουν τους χαρακτήρες της ιστορίας.

Μεταφορά σε άλλες εποχές με τις ανάλογες περιγραφές στο κλίμα της εποχής και καταστάσεις είναι πράγματα που τα έχουμε διαβάσει και αλλού,αλλά με διαφορετικό τρόπο και χρόνο. Άλλωστε οι "ήρωες" μιας ιστορίας, για να έχει ενδιαφέρον η ιστορία, πρέπει να τραβάνε "ζόρια" πιο ακραία από τους υπόλοιπους.Αφηγήσεις με πολλά ανθρώπινα χαρακτηριστικά και καταβυθίσεις στα άδυτα  της ανθρώπινης φύσης που παλεύει με τον ίδιο της τον εαυτό.

Είναι ένα καλό μυθιστόρημα που νομίζω θα σας αρέσει.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ζωές γεμάτες ανατροπές μέσα στη δίνη σημαντικών ιστορικών γεγονότων. Τρεις γενιές γυναικών που θα παραδοθούν στον έρωτα ή θα μάθουν να αγαπούν. Η Άννα από τη φτωχική ζωή στις καλύβες των ξυλοκόπων θα βρεθεί στα σαλόνια του Γιαν φον Ντούσεκ, συμβούλου του Αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ. Η Γκιζέλα θα περιπλανηθεί στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου δίπλα στον άντρα της, τον Χρήστο, γιο φουστανελά από τη Λακωνία, σπουδαγμένο στο Παρίσι, με μόνη φιλοδοξία να είναι ένας γιατρός που θα προσφέρει στον άνθρωπο έστω και χωρίς αμοιβή. Η Βαλεντίνη, διψασμένη για ζωή, θα βιώσει τον πρώτο έρωτα, τον συμβιβασμό του γάμου και τον πειρασμό του απαγορευμένου γιατί η μοίρα την έχει διαλέξει να είναι ο κρίκος για να δέσει το κενό που άφησαν οι στάχτες του πολέμου. Ένα τανγκό με άρωμα ρεζεντάς θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα;


Ένα γοητευτικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει τις στιγμές και τα γεγονότα που καθόρισαν τις ζωές των ανθρώπων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη του 20ού αιώνα.