ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

ΣΑΣΕΝΚΑ -SIMON MONTEFIORE -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ


Ένα ιστορικό μυθιστόρημα με μια γοητευτική συνάμα δραματική ιστορία που εξελίσσεται σε τρείς περιόδους,χωρίς εναλλαγές,με πολλά ιστορικά γεγονότα που μπλέκονται μέσα από την την φαντασία του συγγραφέα κατά την ροή της.

Το πρώτο μέρος διαδραματίζεται στην εποχή της Ρωσικής αυτοκρατορίας και την ζωή της Υψηλής κοινωνίας στην Αγία Πετρούπολη συγχρόνως με την προετοιμασία της επανάστασης.

Το δεύτερο μέρος είναι στην περίοδο του Στάλιν και την επικράτηση του μπολσεβικισμού με τα όποια επακόλουθα.Και το τρίτο μέρος την μετά Στάλιν εποχή στην Μόσχα και μέρος στο Λονδίνο.

Κοινός παρανομαστής μία οικογένεια και πως επηρεάσθηκαν οι ζωές τους από τα γεγονότα στην Ρωσία.Σκηνές δυνατές τόσο αληθινές με αγωνία,μυστικοπάθεια,φόβο,τρόμο,θηριωδίες.

Διαβάζεται με πολλή προσοχή,γιατί έχει πολλά ονόματα και πολλές πληροφορίες.Εξαιρετική αφήγηση με ζωηρές περιγραφές εικόνων,καταγράφοντας τα γεγονότα άρτια.Ολοκληρωμένη σκιαγράφηση χαρακτήρων με γλαφυρότητα και μια πλοκή που ρέει αβίαστα.

Πρωταγωνίστρια η Σάσενκα μια αντισυμβατική,ελκυστική και σαγηνευτική γυνάικα,κόρη αριστοκράτη,που απαρνήθηκε τα πλούτη και προσυλητισθηκε στον μπολσεβικισμό και εμπλέκεται σε περιπέτειες τόσο στα δίχτια της επανάστασης όσο και σε απαγορευμένους έρωτες,μυστήριο,προδοσίες,σκληρότητα και στο τέλος μια τραγική επιλογή λόγω τρυφερότητας της μητρότητας αλλά και πειθαρχημένης κομμουνίστριας.Προσπαθούσε να ισορροπήσει καταστάσεις αλλά βρίσκεται εγκλωβισμένη σε θανάστιμο κλοιό.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Χειμώνας 1916: Σιην Αγία Πετρούπολη, η δεκαεξάχρονη Σάσενκα, κόρη του πρίγκιπα Τσάιτλιν, σπουδάζει στο Ινστιτούτο Σμόλνι για Ευγενείς Κορασίδες. Η μητέρα της Αριάδνη, οπιομανής, την εγκαταλείπει και κάνει έκλυτη ζωή με τον Ρασπούτιν.
Ένα σκοτεινό χειμωνιάτικο απόγευμα στην τσαρική πόλη, ενώ η γκουβερνάντα της περιμένει να την παραλάβει έξω από το σχολείο, τη συλλαμβάνει η μυστική αστυνομία του τσάρου. Η Σάσενκα θα εμπλακεί σε μια περιπέτεια γεμάτη μυστήριο, απαγορευμένους έρωτες και θανάσιμα παιχνίδια, που θα την οδηγήσει στη φυλακή και στην ανατροπή ολόκληρης της ζωής της.
Η ιστορία της μένει θαμμένη για μισό περίπου αιώνα, ώσπου μια νεαρή ιστορικός αναδιφά στα προσωπικά αρχεία του Στάλιν και αποκαλύπτει μια συγκλονιστική ιστορία πάθους και προδοσίας, θηριώδους σκληρότητας
και απρόσμενου ηρωισμού - και μιας γυναίκας που αναγκάστηκε να κάνει μια ασύλληπτη επιλογή...