ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

ΕΡΑΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 


Άλλο ένα αξιόλογο βιβλίο από τον αγαπημένο μου συγγραφέα.

Με  αυτό το μυθιστόρημα ο κ. Καλπούζος μας μεταφέρει αιώνες πίσω στην χιλιοτραγουδισμένη περίοδο του Βυζαντίου.

Τα γεγονότα της εποχής εκείνης δεν είναι πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό,αλλά σημάδεψαν την μετέπειτα πορεία του έθνους μας φέροντας στους επιγόνους δυσβάσταχτα βάρη όπως η Άλωση της Πόλης από τους Φράγκους αλλά και νωρίτερα την διάσπαση των εκκλησιών σε Καθολική και Ορθόδοξη.

Ο συγγραφέας μέσα από τους ήρωές του μας δίνει ένα ιστορικό μυθιστόρημα που μέσα από τις σελίδες του βιώνουμε  και εμείς την χαώδη κατάσταση με δολοφονίες,συνωμοσίες,πάθη και αντιπαραθέσεις στην πολύπαθη αυτοκρατορία.Ενδιαφέρον προκαλούν τα ήθη και τα έθιμα της εποχής καθώς και οι μάχες που επικρατούν με τους εικονολάτρες και τους εικονομάχους.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό κινούνται και οι πρωταγωνιστές και συμμετέχουν στα γεγονότα της ιστορίας.

Η Λυγινή μια σεμνή και ήσυχη κοπέλα μεταμορφώνεται  όταν ερωτεύεται τον Ροδανό και τον ακολουθεί από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη ,όπου βιώνει όλη την ταραχώδη κατάσταση της Βασιλεύουσας καθώς μπλέκεται όλο και πιο βαθιά στον βούρκο και στις μυστικές αποστολές του Ροδανού.

Ξεχωριστό πρόσωπο ο Υάκινθος που  αναγκάζεται να παντρευτεί την Λυγινή,διάγει έναν ενάρετο βίο με πολύ προσευχή και νηστεία και παρόλο που η γυναίκα του τον εγκαταλείπει αυτός θα είναι για πάντα στο πλευρό της και θα την προστατεύει.

Η γραφή του συγγραφέα είναι ιδιαίτερη καθώς μας μεταφέρει στο Βυζάντιο και στην διάλεκτο που χρησιμοποιούν τότε.

Διαβάζεται ευχάριστα διότι όπως γνωρίζουμε ο κ.Καλπούζος είναι λεξιπλάστης με όμορφες περιγραφές και ποιηματικές αφηγήσεις.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ἐρᾶν: να ερωτεύεσαι, να αγαπάς.

766 μ.Χ. Η Λυγινή και ο Υάκινθος σύρονται μαζί με πλειάδα μοναχών στον Ιππόδρομο, διαπομπεύονται και τους παντρεύουν με τη βία. Κρύβουν και οι δύο επτασφράγιστα μυστικά, τα οποία θα σημαδέψουν τις ζωές τους κι εν πολλοίς θα τις καθορίσουν κατά την οδύσσειά τους.

Ο Ροδανός, αγγελοπρόσωπος, ριψοκίνδυνος, θηρευτής των ηδονών, μα και με φοβερά μυστικά να τον σφιχτοδένουν, είναι συνάμα προσηλωμένος σε ό,τι θεωρεί χρέος.