ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ - STEPHEN P.KIERNAN -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Είναι καταπληκτικό πόσο το ανθρώπινο πνεύμα κατά την διάρκεια τρομακτικών χρόνων(πόλεμοι,κατοχή κ.λ.π.)όχι μόνο επιβιώνουν αλλά μετατρέπονται  και γίνονται καλύτεροι.
Μία ιστορική μυθοπλασία χωρίς να είναι ιστορικό το  βιβλίο και που βασίζεται στον Β.Παγκόσμιο πόλεμο σ’ένα μικρό χωριό της Νορμανδίας όπου οι κάτοικοι δίνουν καθημερινό και ηρωικό αγώνα για την επιβίωση τους από την Ναζιστική κατοχή και περιμένοντας την απόβαση των συμμάχων.
Οι χαρακτήρες μοναδικοί και ποικίλοι.Άψογη απεικόνιση της ηρωίδας Έμμας (ένας ισχυρός χαρακτήρας με δύναμη ,ευγένεια,προσεκτική,εύκαμπτη και με μία λεπτή αντίσταση έναντι των Γερμανών)αλλά και άλλων ιδιότυπων χαρακτήρων όπως ο συμπαθητικός τράγος,ο ηρωικός (με τον δικό του τρόπο)Μαιμουδόπαιδο,η Οντέττ,η γιαγιά,ο Γκιγιόμ κ.ά.
Πολύ καλή πλοκή και εξαιρετική η επιλογή του χωριού στην Νορμανδία ώστε να βασισθεί η ιστορία και ν’αναπτυχθεί με την ικανότητα που διαθέτει ο συγγραφέας.
Όμορφο και γλυκό ανάγνωσμα όπου  εντοπίζεται ότι ένας μικρός θρίαμβος των ηρώων κρατά την σπίθα της ελπίδας και δίνει το εύνασμα και την δύναμη να συνεχίζουν και παρ’όλο τις κακουχίες να προσπαθούν να παραμείνουν στην ζωή.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

5 Ιουνίου 1944, χάραμα. Στο χωριό Βερζέρ, στην ακτή της Νορμανδίας, η Εμανουέλ φτιάχνει το ψωμί που έχει κρατήσει στη ζωή τους συχωριανούς της αφότου οι Γερμανοί εισέβαλαν στη χώρα της.
Είκοσι δύο χρονών μόνο, η Έμα έμαθε να ψήνει στο πλευρό του Έζρα, που ήταν ο φούρναρης του χωριού πριν ακόμα γεννηθεί εκείνη - μέχρι την ημέρα που οι Ναζί τον έβγαλαν από τον φούρνο υπό την απειλή των όπλων και εξαφανίστηκε.
Τα τελευταία χρόνια που το ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό υποφέρει από τους κατακτητές, η Έμα αντιστέκεται κρυφά και σιωπηλά.
Κάθε μέρα παίρνει παραπάνω αλεύρι για να ψήσει δώδεκα μπαγκέτες για τα στρατεύματα κατοχής, αλλά το αναμειγνύει με αλεσμένο άχυρο για να φτιάξει αρκετή ζύμη για δύο παραπάνω φραντζόλες - παράνομο ψωμί που μοιράζει στους πεινασμένους συχωριανούς της. Κάτω από το ψυχρό, άγρυπνο βλέμμα των ένοπλων στρατιωτών, η Έμα έχει οργανώσει ένα μυστικό δίκτυο ανταλλαγών. Κυκλοφορεί σαν τσιγγάνα, ανάμεσα σε απελπισμένους χωρικούς και αλαζονικούς εισβολείς, κλείνοντας συμφωνίες, παρατηρώντας, κρατώντας μυστικά. Το δώρο της Έμα στο χωριό είναι κάτι παραπάνω από λίγες ξεροψημένες μπαγκέτες. Τους προσφέρει μια γεύση ελπίδας και την πίστη πως οι Σύμμαχοι θα έρθουν σύντομα να τους σώσουν.
Μια συγκινητική ιστορία για το θάρρος, την αποφασιστικότητα, την αισιοδοξία και την αντοχή της ανθρώπινης ψυχής στο σκηνικό ενός μικρού χωριού της Νορμανδίας τις παραμονές της απόβασης των Συμμάχων