ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ - ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 


Το ταξίδι ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ

Το βιβλίο αυτό είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα,που αναφέρεται στην περίοδο 1948-1977 στην Κύπρο και στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί.

Ένας Ισραηλινός δημοσιογράφος καταφτάνει στο νησί για να καλύψει την κηδεία του Μακάριου και να ανακαλύψει τις ρίζες της οικογένειάς του ,καθώς η μητέρα του έζησε για δέκα χρόνια στην Κύπρο.

Μέσα από την αφήγησή του σε πρώτο πρόσωπο μεταφερόμαστε και εμείς εκεί και ζούμε μαζί του την αγωνία του.

Μετά την αγριότητα του Β Παγκοσμίου πολέμου, οι Εβραίοι κατά χιλλιάδες,ψάχνοντας κάποια πατρίδα θέλησαν να εγκατασταθούν στο Ισραήλ. Οι Άγγλοι όμως που κατείχαν την περιοχή, για να εξομαλύνουν την κατάσταση στην περιοχή της Παλαιστίνης έστελναν μετανάστες Ελληνοεβραίους στην Κύπρο.

Έτσι βρέθηκε εκεί και η Λίνα η οποία έζησε, δούλεψε εκεί και πορεύτηκε για 10 τουλάχιστον χρόνια.

Μέσα από την ζωή της,περνάνε πολλά ιστορικά γεγονότα του νησιού.

Η Αγγλοκρατούμενη Κύπρος,ο διχασμός των κατοίκων, η Εισβολή το 1974,που δεν αναφέρεται στο βιβλίο,,ίντριγκες,μίση μεταξύ αδελφών,ο διαχωρισμός του νησιού κάνουν την περίοδο εκείνη,γεμάτη θλιβερά γεγονότα.

Γραφικοί και ωραίοι οι χαρακτήρες του βιβλίου που αναφέρονται και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του μυθιστορήματος.

Ο συγγραφέας μέσα από ιστορικά γεγονότα, αλλά και μυθοπλασία,μας δίνει ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένας Ισραηλινός δημοσιογράφος, αναζητώντας την ταυτότητα του πατέρα του, φτάνει το 1977 στην Κύπρο. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνει αποκαλύπτουν μια συνταρακτική αλήθεια, ενώ στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται τα ονόματα δύο κορυφαίων στελεχών της κυπριακής Αριστεράς, ένας από τους οποίους διατηρούσε κρυφή σχέση με την Ελληνοεβραία μητέρα τού δημοσιογράφου. Συγχρόνως, όσα μαθαίνει για το ταξίδι των δύο στελεχών στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 1948 και την πολύμηνη περιπέτειά τους στην Ευρώπη και στην Αφρική ρίχνουν φως στις απαρχές του Κυπριακού λίγο πριν από την έκρηξη.