ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

ΕΞΙΛΕΩΣΗ - ΑΝΝΑ ΓΑΛΑΝΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Με την εξιλέωση ολοκληρώνεται η τριλογία ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ.Κεντρικό ρόλο σ’αυτό το βιβλίο είναι η ΑΡΙΑΔΝΗ.Ένα νεαρό κορίτσι που προσπαθεί να συνεχίσει και να αναπλάσει την ζωή της και να βρει τις χαμένες ρίζες της ψάχνοντας εξιλέωση,την οποία έχει ανάγκη,έχοντας περάσει στο διάβα της ζωής πολλά πάνδεινα αλλά και επηρεάζοντας τις ζωές πολλών ανθρώπων.
Μια ιστορία που αναπτύσσεται στην χρονική περίοδο του 1590 και μετά και διανύοντας τόπους όπως Χάνδακας – Θεσσαλονίκη – Ανδριανούπολη και που καθρεφτίζει άψογα την εποχή.Ιστορικά γεγονότα(Ενετοκρατούμενη Κρήτη,Οθωμανική κυριαρχία,πανούκλα,άνθηση υφαντουργίας κ.ά.)ορισμένα ευάρμοστα,που σημαίνει ότι η συγγραφέας έχει κάνει επιμελημένη έρευνα και υπάρχει μια ομοιομορφία με την μυθοπλασία.
Ο λόγος της και εδώ είναι ακμαίος και με μία αφήγηση αρμονισμένη,σύμφωνα με τα εκάστοτε γεγονότα όπως και οι σκιαγραφήσεις των χαρακτήρων υπέροχοι και ζωντανοί.
Βέβαια,πάντα κατά την δική μου άποψη,προς το τέλος έχω κάποιους  ενδοιασμούς για ορισμένα γεγονότα που με άφησαν ακάλυπτη.Εν τούτοις όμως πρόκειται για ένα όμορφο και επιτυχημένο ανάγνωσμα που μας δίνει και ιστορικές γνώσεις που σε πολλούς,ίσως,είναι άγνωστες,αλλά μας περνά και διάφορα μηνύματα μεταφέροντας τον αναγνώστη στο ταξίδι παρέα με τους ήρωες εκείνης της εποχής γνωρίζοντας τους από άλλη οπτική  από την δημιουργό και ζώντας έντονες στιγμές από την εξέλιξη της πλοκής.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Αριάδνη, με έναν ανυπολόγιστης αξίας θησαυρό στα χέρια της, επιστρέφει στον Χάνδακα. Οι καταστάσεις, όμως, που αντιμετωπίζει την οδηγούν στην απαξίωση και στην απομόνωση, ενώ μέρα τη μέρα νιώθει τον κλοιό των Ενετών να σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Είναι πλέον μια ξεπεσμένη αρχόντισσα, που στο τέλος μένει ολομόναχη. Με τη βοήθεια της οικογένειας ενός Εβραίου γιατρού προσπαθεί να ξαναστήσει τη ζωή της από την αρχή, όμως η πανούκλα του 1592 σταματά τα πάντα. Ο μόνος δρόμος πια για εκείνη είναι η φυγή. Συνοδευόμενη από τον γιο του γιατρού, τον Ιωσήφ, φτάνει στη Θεσσαλονίκη, τη «Νέα Ιερουσαλήμ», όπως την αποκαλούν. Ωστόσο η κοινότητα των Σεφαραδιτών Εβραίων είναι πολύ κλειστή και η Αριάδνη δεν γίνεται αποδεκτή. Τότε εμφανίζεται στη ζωή της ο Κωνσταντής, ένας όμορφος νεαρός Θρακιώτης, και τα πράγματα ξαφνικά αλλάζουν με έναν ανέλπιστο τρόπο. Το θαύμα μοιάζει με ψέμα Η Αριάδνη πηγαίνει στην Αδριανούπολη, στο ίδιο μέρος απ’ όπου ξεκίνησε η οικογένειά της. Εκεί θα ενωθούν ξανά από την αρχή όλα τα κομμάτια της ιστορίας, σε ένα ανατρεπτικό και λυτρωτικό φινάλε.