ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ -Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε

Είχα καιρό να διαβάσω ένα καλό αστυνομικό βιβλίο.Βέβαια από τον κ. Μάρκαρη δεν περίμενα κάτι λιγότερο.Μία πλοκή έντονη κινηματογραφική (έχει βέβαια γυρισθεί και σε τηλεοπτική σειρά)καλογραμμένη και με έξυπνο χιούμορ και με περιγραφές ειδικά των διαδρομών συχνές και ζωντανές και που κυλά πολύ γρήγορα.Ο ήρωας που έχει δημιουργήσει ,ο Χαρίτος,είναι ένας  απλός μικροαστός  άνθρωπος,μέσης ηλικίας,οικογενειάρχης,απρόβλεπτος,επίμονος,αιχμηρός και έχοντας προσήλωση  για την ανακάλυψη της αλήθειας.
Θίγονται πολλά κοινωνικά θέματα οπότε μπορείς να το χαρακτηρίσεις και κοινωνικό.Ρατσισμός,διαφθορά πολιτικών κλιμακίων,κάλυψη και παράβλεψη εγκληματικών ενεργειών εκ μέρους του Κράτους,διαπλοκή και δη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πολλά άλλα σκηνικά γύρω από τον χώρου που ζουν και κινούνται οι ήρωες μέσα στην Ελληνική πραγματικότητα.Λάτρεψα τον αστυνόμο Χαρίτο που παρ’όλο που δεν είναι και ο πιο εύκολος χαρακτήρας τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά εν τούτοις αναδύει μία λογοτεχνική αύρα ώστε να τον συμπαθήσεις έχοντας και αυτός τις ανθρώπινες αδυναμίες του,τις ονειροπολήσεις του,τις νοσταλγίες του.Είναι το πρώτο έργο του συγγραφέα και ακολουθούν και άλλα που θα τα αναζητήσω ώστε να δω την πορεία του επαγγελματική και οικογενειακή.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στο "Νυχτερινό δελτίο" (1995) ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος -ο ήρωας του Πέτρου Μάρκαρη, που αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό-, κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Είναι αδιάφθορος διώκτης του εγκλήματος κι ένας παλιομοδίτης και ξεροκέφαλος οικογενειάρ-χης, που έχει ένα παράδοξο χόμπι: τα Λεξικά· κάθε βράδυ τακτοποιεί τη σκέψη του μόνο αν διαβάσει την ερμηνεία μερικών λέξεων.

Και το μυαλό του θα βασανιστεί πολύ με την υπόθεση που αναλαμβάνει: ένα ζευγάρι μεταναστών βρίσκεται μαχαιρωμένο. Κι αν αρχικά η υπόθεση φαντάζει απλή, όταν θα βρεθεί δολοφονημένη και μια φιλόδοξη ρεπόρτερ της τηλεόρασης, όλα θα αποδειχθούν εξαιρετικά περίπλοκα. Δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και μετανάστες, παράνομα κυκλώματα και στελέχη επιχειρήσεων θα οδηγήσουν τον Χαρίτο στο χείλος του γκρεμού...

Το "Νυχτερινό δελτίο", το βιβλίο που αναθέρμανε το ενδιαφέρον του κοινού στην Ελλάδα για το αστυνομικό μυθιστόρημα, είναι ανάγνωσμα απολαυστικό, με συναρπαστική πλοκή, ολοζώντανους χαρακτήρες, χιούμορ. Ο αστυνόμος Χάριτος, ένας φιλόσοφος της καθημερινότητας, ήδη από την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία, μας μένει αξέχαστος.