ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΑ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Στις όχθες του ποταμού Αχέροντα (ή του Άδη) μας ταξιδεύει αυτή την φορά η κυρία Δήμητρα Ιωάννου.
Βουτώντας στα παγωμένα του νερά διασχίζοντας τα μαγεμένα φαράγγια και εξερευνώντας την περιοχή που κρύβει τα μυστικά της αθανασίας συμπορευόμαστε μαζί με τους ήρωες και ανακαλύπτουμε κατά την ροή της πλοκής τα μυστήρια,τις αγωνίες,τις ανατροπές,τους έρωτες.Στο διάβα μας θα διασταυρωθούμε και με τον Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό.Τρείς ποταμοί που συμβολίζουν την θλίψη – θρήνο –πύρινη κόλαση.Χάρις στην συγγραφέα και τις εμπνεύσεις της  καθώς και την ενδελεχή μελέτη και έρευνα πληροφορούμαστε αρκετές γνώσεις και θρύλους της λαικής παράδοσης που αφορούν την περιοχή της Ηπείρου κα δη τον Αχέροντα ποταμό.Οι δράσεις,οι γρήγορες εναλλαγές,η λυρικότητα που αποτυπώνεται με ώριμη χροιά,τα καλολογικά στοιχεία,οι παρομοιώσεις συνδυάζονται τόσο αρμονικά και με την εξαιρετική – ποιητική γραφή (που κάθε φορά είναι και καλύτερη) δίνουν τελικά στον αναγνώστη ένα άριστο αποτέλεσμα που το ρουφά και το ευχαριστιέται μέχρι το τέλος και αυτή η αίσθηση του μαγικού ταξιδιού συνεχίζεται και μετά.Η συγγραφέας κατορθώνει ως εξειδικευμένη στον λόγο και με αριστοτεχνικό τρόπο να παντρέψει μεταφυσικά και ρεαλιστικά γεγονότα τόσο άψογα που νομίζεις ότι είναι συνέχεια το ένα με το άλλο.Εξάλλου το έχουμε διαπιστώσει αυτό και από προηγούμενα της έργα.
ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ
Συνένωση που φέρνει  στο φως μυστικά,που κουβαλά δεινά που μετατρέπει τους χαρακτήρες και που αναδεικνύεται το σθένος μερικών και στο τέλος γαλήνη?Για ποιους?
Η ζωή της ηρωίδας Ρόζας που ξεκινά από ένα χωριό στις όχθες τους Αχέροντα μαθαίνοντας κάποια μυστικά που βρίσκονται κρυμμένα και φθάνοντας στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60 όπου συνεχίζει και προσπαθεί με διαρκή αγώνα ν’αναδυθεί δουλεύοντας σκληρά βρίσκοντας  την δύναμη σε μια ζωή που περιβάλλεται από μυστήριο,έρωτα,φιλία,προδοσία,μίση κ.α.Άψογη σκιαγράφηση και των υπολοίπων χαρακτήρων με την διαφορετική προσωπικότητα τους και τις αντιδράσεις τους σε κάθε βήμα τους.
Ένα βιβλίο που περιέχει αστυνομικά,κοινωνικά,αισθηματικά,λαογραφικά στοιχεία.Εν τέλει η κυρία Ιωάννου δεν μ’έχει απογοητεύσει μέχρι στιγμής και με κέρδισε σαν αναγνώστρια.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η μυστηριώδης γυναίκα που τριγυρίζει στις όχθες του Αχέροντα χαρίζει τις γνώσεις της στη δεκαεξάχρονη Ρόζα που φτάνει στην Αθήνα και χτίζει από το μηδέν μια αυτοκρατορία, καθώς η πολυτάραχη ζωή της σημαδεύεται από μεγάλους έρωτες, δυνατές ίντριγκες, έντονα μίση κι ένα σκοτεινό μυστικό που καλείται να περιφρουρήσει πάση θυσία, ακόμα και με την ίδια της τη ζωή. 

2017 

Η δολοφονία της πασίγνωστης πλέον Ρόζας Παλαιολόγου συγκλονίζει το πανελλήνιο και ο διάσημος ερευνητής Χρήστος Βασταρδής μαζί με την εγγονή της, τη Λευκή, καλούνται να λύσουν το μυστήριο. 

Όσο περνά ο καιρός, χώνονται όλο και πιο βαθιά σε έναν λαβύρινθο μίσους και θανάσιμων εχθρών. Κι ενώ αναζητούν τη λύση στο παρελθόν, η βοήθεια έρχεται ανέλπιστα από το αγερικό του ποταμού. 

Ποια είναι η μυστηριώδης Λευκοθέα που αναδύεται από τα πέπλα του χρόνου και μοιάζει ζυμωμένη από τα αθάνατα νερά; Θα καταφέρουν να λύσουν τους γρίφους της Ρόζας που φαίνεται να τους καθοδηγεί μέσα από τα έργα αρχαίων δημιουργών που έχουν υμνήσει τον επιβλητικό Αχέροντα; 

Ένα βιβλίο κεντημένο ως τα μύχια με τους θρύλους του μεγαλόπρεπου Βασιλιά της Λήθης και των μυθικών παραποτάμων του, του καυτού Πυριφλεγέθοντα και του παγερού Κωκυτού. Μια ιστορία που περνώντας μέσα από τον θάνατο υμνεί τη ζωή!