ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

ΘΑΛΕΙΑ - ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Οι νόρμες που υιοθετούμε από τους γονείς μας και οι σχέσεις μαζί τους μας ακολουθούν σε όλη την μετέπειτα ζωή μας. Καθορίζουν το  πως σκεπτόμαστε, πως συμπεριφερόμαστε με τον κοινωνικό περίγυρο.
Όσο και να θέλουμε να ξεφύγουμε από τα "ιδανικά", που μας έχουν επιβάλλει σε μικρή ηλικία, δύσκολο να τα καταφέρουμε.
Έτσι και η Θάλεια -η ηρωίδα μας- μεγαλώνει σε ένα συντηρητικό περιβάλλον με ένα πατέρα που απαιτεί από τα παιδιά του να ακολουθήσουν αυτά, που εκείνος επιτάσσει.
Η Θάλεια όντας ανατρεπτικό στοιχείο σαν χαρακτήρας δεν διανοείται να κλειστεί σε καλούπια και επαναστατεί. Σπουδάζει αυτό που επιλέγει, χωρίς την συγκατάθεση του πατέρα της και φεύγει μακρυά από την οικογενειακή εστία ακολουθώντας τα δικά της όνειρα και φιλοδοξίες. Καταφέρνει να γίνει μία σπουδαία επιστήμονας, να δημιουργήσει νέες φιλίες, να ζήσει στο έπακρο τον έρωτα  και να ανακαλύψει τον κόσμο που δεν γνώριζε πριν. Παρ' όλα αυτά, περνώντας τα χρόνια συνηδοτοποιεί πως νοιώθει ένα ανεκπλήρωτο κενό κι έτσι δραπετεύει από την μέχρι τώρα, όπως πιστεύει, μίζερη ζωή της και οδηγείται στην κατάθλιψη.
Η συγραφέας μας δίνει ένα λιτό, κατανοητό μυθιστόρημα, που μέσα από αυτό σκιαγραφεί τον εσωτερικό μας κόσμο. Μας δείχνει πόσο πρέπει να παλεύουμε ψάχνοντας τον εαυτό μας για να ανταπεξέλθουμε στα δεδομένα της κοινωνίας, με απώτερο σκοπό να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τις προσδοκίες μας και να νοιώσουμε πραγματικά ευτυχισμενοι και ελεύθεροι άνθρωποι.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Θάλεια γύρισε την πλάτη στις προσδοκίες των γονιών της, έφυγε απ’ τα Γιάννενα, σπούδασε γιατρός και προσπάθησε να χαράξει το δικό της δρόμο μακριά τους, στην Αθήνα. Οι φιλοδοξίες της –στοιχήματα που υπαγορεύονταν από οικογενειακές επιταγές και προσωπικές εμμονές– σκόνταφταν στους σκοπέλους της σύγχρονης ζωής και στους κόμπους της πονεμένης ψυχής της. Ένα ένα τα έπαιξε όλα τα χαρτιά της. Τελευταίο άφησε τον έρωτά της για τον Αχιλλέα. Όταν κάηκε και αυτό, κατέρρευσε… Θέλοντας και μη, ξεκινάει ένα μακρύ, δύσκολο και επίπονο ταξίδι στα άδυτα του είναι της. Βρίσκεται αντιμέτωπη με φόβους που επιμελώς έκρυβε, παράπονα κι επιθυμίες ξεχασμένες. Θα αντέξει να αντικρίσει τον κόσμο χωρίς παραμορφωτικούς φακούς; Θα καταφέρει να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές της Θάλειας που ποτέ δεν τόλμησε να πλησιάσει; Θα ανακαλύψει μέσα της την τέχνη να ζει;