ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ - JENNIFER DONNELLY - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Την συγγραφέα την γνώρισα με την εξαιρετική τριλογία ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙ και με κατέκτησε.
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα ρομαντικό - αστυνομικό που μας μεταφέρει στο τέλος του 19ου αιώνα στην ΑΜΕΡΙΚΗ και που διαβάζεται γρήγορα και με ενδιαφέρον για να φθάσεις στο τέλος.
Σε μιά εποχή όπου κυριαρχούσαν οι κοινωνικές διαφορές και με ανθρώπους που κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας γίνονταν καθημερινά βορά των επιτηδείων Παιδιά σκλάβοι,υποσιτιζόμενοι,άστεγοι και περιπλανώμενοι,τρόφιμοι διάφορων ασύλων έπρεπε να έχουν αντοχή για να αντέχουν τον εξευτελισμό.Ο νόμος προστάτευε τους ισχυρούς και τους πλούσιους και εφαρμοζόταν επιλεκτικά και με μεγάλη σκληρότητα στους φτωχούς.
Πρωταγωνίστρια μια νεαρή κοπέλλα εκείνης της εποχής που παρ΄όλα τα ταμπού και σε μια τέτοια κοινωνία  που επικρατούσαν οι αντιθέσεις  και ο καθωσπρεπισμός,θέτοντας την γυναίκα υποχείριο τους μέσα στην υποταγή,στον φόβο με ανύπαρκτες επιθυμίες,ενήργησε κόντρα σε όλα αυτά και διεκδίκησε την ατομική ελευθερία της,μέσα από μία  ωραία πλοκή που περιείχε ρομαντισμό,περιπέτεια,δράση σε ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο παίζοντας συγχρόνως και τον ρόλο του ντέτεκτιβ (κάτι προχωρημένο για τότε,λόγω μη ελευθερίας χρόνου επειδή επικρατούσε η αντίληψη ότι οι γυναίκες που εμφανίζονται δημόσια χωρίς συνοδό ήταν πόρνες)κατάφερε να δικαιωθεί  μέσα από αγωνία ,μυστικά και μυστήρια.
Η συγγραφέας μέσα από μια καλογραμμένη γραφή αναδεικνύει έντονες και διαφορετικές προσωπικότητες και όλα τα παραπάνω που προανέφερα.
Επίλογος σύντομος,αλλά μας πέρασε το μήνυμα ότι τελικά κατόρθωσε να ελευθερώσει τον εαυτό της από τον φόβο της κοινής γνώμης και της κοινής καταδίκης.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Τζο Μόντφορτ, όμορφη και πλούσια, σύντομα θα αποφοιτήσει και θα παντρευτεί έναν από τους πιο περιζήτητους και εύπορους εργένηδες της Νέας Υόρκης. Όμως, αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί η Τζο. Το όνειρό της είναι να γίνει δημοσιογράφος σε εφημερίδα. Πέρα από τον αγώνα που πρέπει να δώσει ενάντια στα στερεότυπα και τις απαιτήσεις της κοινωνικής τάξης και της εποχής της, η Τζο καλείται ξαφνικά να αντιμετωπίσει ένα τραγικό γεγονός: ο πατέρας της τραυματίζεται θανάσιμα ενώ καθαρίζει το περίστροφό του. Ο Τσαρλς Μόντφορτ ήταν ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Νέας Υόρκης, ιδιοκτήτης εφημερίδας, συνέταιρος σε μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες και, κυρίως, ένας άντρας υπερβολικά έξυπνος και προσεκτικός για να καθαρίζει ένα όπλο γεμάτο – και η Τζο το ξέρει. 
Η προσπάθειά της να ανακαλύψει περισσότερα για τον θάνατο του πατέρα της θα την οδηγήσει σε μια δαιδαλώδη έρευνα γεμάτη αγωνία και ανατροπές. Στην πορεία της έρευνάς της, η Τζο θα συναντήσει τον Έντι, έναν νεαρό γοητευτικό δημοσιογράφο που εργάζεται στην εφημερίδα του πατέρα της. Δίπλα στον Έντι, η Τζο θα αναζητήσει την αλήθεια για τον θάνατο του πατέρα της, θα ανακαλύψει έναν νέο κόσμο πέρα από τα όρια της τάξης της, και θα γνωρίσει τον έρωτα. Ώσπου θα συνειδητοποιήσει πόσο ακριβό μπορεί να είναι το τίμημα της αλήθειας και της αγάπης.