ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΑ -PHILIP KERR - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ


 Ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα μέσα από ιστορικά γεγονότα.

Μα τι να πω και τι να γράψω γι αυτόν τον άνθρωπο τον Philip Kerr.

Τόσο πνευματώδης, τόσο εξαιρετικός συγγραφέας που πραγματικά θα μου λείψει.

Όσα βιβλία του έχω διαβάσει με ικανοποιούν πλήρως.

Δεμένη ιστορία, αξέχαστοι χαρακτήρες, με σασπένς,χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Η ροή κυλάει και η αγωνία στο φόρτε για να δεις έως που το πάει ο αστυνόμος Μπέρνι και που τελικά καταλήγει για να ανακαλύψει τον ένοχο.

Παρόλο που οι ιστορίες του διαδραματίζονται στο μουντό και σκιερό περιβάλλον του Β Παγκοσμίου πολέμου, μπορείς να πεις πως διαβάζονται ευχάριστα. Ο συγγραφέας με ένα μοναδικό δικό του τρόπο σε βάζει μέσα στα γεγονότα και ζεις με τους ήρωές του και αγωνιάς μαζί τους.

Φόνοι,δολοπλοκίες και απεγνωσμένες,ανεπιτυχείς προσπάθειες να δολοφονήσουν τον Χίτλερ και τους ομοίους του, σε κάνουν να σκεφτείς και να συμφωνήσεις ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται καθώς πάντα υπάρχουν οι αμετανόητοι νοσταλγοί τέτοιων καταστάσεων.

Αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο για τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και για την γλαφυρή περιγραφή τους ,από τον συγγραφέα που με κυνισμό μέσα από τον ήρωά του ,αναλύει τους υπεύθυνους και τον ψυχισμό τους ,ενός πολέμου που αδυνατούμε να ξεχάσουμε τον βίαιο χαρακτήρα του.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Βερολίνο, 1943.

Ο Μπέρνι Γκούντερ έχει εγκαταλείψει την Πολιτική Αστυνομία και εργάζεται στο γερμανικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου στο Βερολίνο. Στους κύκλους του Γραφείου αναφορές κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός ομαδικού τάφου στο δάσος του Κατίν, που βρίσκεται κοντά στο Σμολένσκ της κατεχόμενης από τους Γερμανούς Ρωσίας· ένας λύκος, σκάβοντας το έδαφος στο δάσος, έχει ανασύρει ανθρώπινα υπολείμματα. Κανείς δεν ξέρει σε ποιον ανήκουν. Υπάρχουν υποψίες πως ο τάφος είναι γεμάτος με νεκρούς Πολωνούς στρατιώτες τους οποίους εκτέλεσαν οι Σοβιετικοί. Για τον Γερμανό υπουργό Προπαγάνδας, Γιόζεφ Γκέμπελς, η απόδειξη της ενοχής των Ρώσων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διάσπαση της ενότητας των Συμμαχικών Δυνάμεων.

Τι θα συμβεί όμως αν η αλήθεια είναι διαφορετική; Ο Μπέρνι Γκούντερ καλείται να βρει την άκρη του νήματος. Αντιμέτωπος με την ωμή πραγματικότητα, αντιλαμβάνεται ότι η αλήθεια είναι άλλο ένα θύμα του πολέμου.