ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ - ΜΕΛΙΝΑ ΤΣΑΜΠΑΝΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ


 Ο Πρώτος αμέθυστος.Ένας πολύτιμος λίθος που βρέθηκε στα χέρια κάποιων και που τους κυνηγούσε η κατάρα του αρχικού ιδιοκτήτη.

Δυνατό μυθιστόρημα εποχής που διαδραματίζεται κατά κύριον λόγο στην Τήνο επί της Τουρκοκρατίας.

Η συγγραφέας πήρε μια συνηθισμένη υπόθεση έρωτα και την μετέτρεψε αφενός σε μια απαγορευμένη αγάπη και αφετέρου κινείται μέσα στην επανάσταση και τον αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωσή τους από τον Τουρκικό ζυγό.Κατά έναν τρόπο ξεναγεί τον αναγνώστη στην Νησιώτικη Ελλάδα τους 1800 στολίζοντας με Ιστορικά γεγονότα.

Τριτοπρόσωπη αφήγηση καλύπτει την πλοκή που προχωρά με γρήγορο ρυθμό ροφώντας τα χρόνια.Εξαιρετική σκιαγράφηση των χαρακτήρων,οι οποίοι είναι άμεμπτοι,πιστευτοί άλλοι συμπαθείς,άλλοι όχι,όμως έχουν όλοι τους μια διεισδυτική προσωπικότητα και είναι τόσο ζωντανοί που νιώθεις ότι τους συναναστρέφεσαι εσύ ο ίδιος.Συναισθήματα δικά τους που σε αιχμαλωτίζουν από την πρώτη στιγμή της ανάγνωσης. 

Μία περιγραφή ζωής,γεγονότων που αφορά μια μεγάλη οικογένεια Νησιωτών,αλλά και των όμορφων τοπίων όπου κινούνται.Δεσμοί,έρωτες,μυστικά,λάθη,προδοσίες,αγώνες υπάρχουν μέσα στην πλοκή από την πέννα της γνωστής πλέον κυρίας Τσαμπάνη όπου τα μεταφέρει στο χαρτί με μια απλή και κατανοητή γραφή χωρίς να κουράζει.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Φρόσω ένιωσε την καρδιά της να χτυπάει ακανόνιστα. Κάτι μέσα της, της έλεγε να μη δεχτεί εκείνο το δώρο... Όμως την ίδια εκείνη στιγμή ο Μιλτιάδης πέρασε βιαστικά στο χέρι της το πολύτιμο κόσμημα. Εκείνη το κοίταξε για μια στιγμή σαν μαγεμένη και ύστερα ψιθύρισε: "Όχι... Καλύτερα να το φυλάξεις... να το δώσεις στη γυναίκα που θα αγαπήσεις". Πριν αποσώσει τα λόγια της, τα χέρια του Μιλτιάδη την τράβηξαν με δύναμη στην αγκαλιά του και το απελπισμένο φιλί του της έκοψε την ανάσα...
Έτος 1798. Στην τουρκοκρατούμενη Τήνο γεννιέται ο δευτερότοκος γυιός του Γιώργη Σκαρλάτου, ο Μιλτιάδης. Πλάσμα σημαδεμένο από τις μοίρες για μεγάλα κατορθώματα, σε νεαρή ηλικία θα ριχτεί με ορμή στον Ιερό Αγώνα του λαού του για την πολυπόθητη Ελευθερία. Δυο είναι οι μεγάλες επιθυμίες της καρδιάς του: να δει την πατρίδα του απελευθερωμένη από τον αβάσταχτο τουρκικό ζυγό, και να μπορέσει επιτέλους να σβήσει από την καρδιά του εκείνον τον βασανιστικό, τον ασίγαστο έρωτά του για την όμορφη γυναίκα του αδερφού του. Ωστόσο...
Ένα λάφυρο που θα πέσει στα χέρια του Μιλτιάδη θα ανατρέψει αναπάντεχα τη ζωή του.
Είναι ένα δαχτυλίδι δεμένο με την κατάρα της γυναίκας που το φορούσε... Κι η κατάρα αυτή θα στοιχειώσει τη ζωή του, και θα αλλάξει την πορεία, όχι μόνο της οικογένειάς του, αλλά και των γενεών που θ' ακολουθήσουν