ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ - ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ


 ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ

Την ζωή της την έζησε όπως επιθυμούσε η Έλλη χωρίς περιορισμούς.

Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, ταξίδεψε σε διάφορους προορισμούς με ένα δυνατό ένστικτο να προσφέρει την βοήθειά της όπου χρειαζόταν.

Χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς δυνατούς συναισθηματισμούς και χωρίς να την ενδιαφέρουν τα ¨πρέπει¨παρά μόνο τα θέλω της.

Έτσι και τώρα στην ώριμη πια ηλικία της, συνεχίζει να κάνει αυτό που της αρέσει με την δουλειά, τις παρέες της και τις εξόδους σε εκθέσεις και μουσεία.

Ακόμα και η γνωριμία της με έναν νεώτερο άντρα που της φέρνει κάτι διαφορετικό στην καθημερινότητά της, δεν είναι αρκετό να την ταρακουνήσει από τα δεδομένα της.

Ερωτεύεται με πάθος και ζει την νέα σελίδα της ζωής της χωρίς μελοδραματισμούς και συνταρακτικές ανατροπές.

Μέσα από το βιβλίο αυτό που είναι ένα ψυχογράφημα του εαυτού μας και των γύρω μας, ο συγγραφέας περιγράφει την ζοφερή πραγματικότητα της Ελλάδας στην εποχή της κρίσης.

Με απλή καθημερινή γραφή και σε πρώτο πρόσωπο που κατευθείαν γίνεται οικείο μέσα από την πρωταγωνίστριά του, καταγράφει τις δυσκολίες των ανθρώπων να δεχτούν την νέα κατάσταση της χώρας, καθώς καθημερινά κλείνουν επιχειρήσεις, άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, περιοχές βυθίζονται στην ανέχεια και οι συνοικίες μετατρέπονται σε άντρα παρανόμων και νέες οικογένειες καταφεύγουν στην λύση της φυγής στο εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη γι αυτούς και το μέλλον των παιδιών τους.

Χωρίς πολλές εξάρσεις το μυθιστόρημα αυτό με λιτή και γι αυτό όμορφη γραφή, είναι ένα άξιο, να αγαπηθεί ανάγνωσμα, και να μας κάνει για μία ακόμη φορά να προβληματιστούμε και να αναρωτηθούμε έως που θα φτάσει ο πάτος, με τους πολιτικούς μας να κωφεύουν και να ζουν σε άλλο πλανήτη.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ερωτική ζωή της Έλλης έδειχνε ληγμένη κοντά στα πενήντα της. Οχυρωμένη ανάμεσα στα βιβλία, τις μνήμες και τα φωτογραφικά άλμπουμ, πίστευε ότι της ήταν αρκετά. Μια συνάντηση στη λαϊκή της γειτονιάς της, στο Ρουφ, με έναν νεότερο άντρα πυροδοτεί και πάλι τον ακυρωμένο πόθο. Η γνωριμία της με τον παντρεμένο Αντώνη όχι μόνον ενεργοποιεί αισθήσεις και συναισθήματα, αλλά τη βάζει σε έναν καινούριο ρόλο, σε μια απρόβλεπτη και ριψοκίνδυνη ιστορία.


Μια ερωτική ιστορία με φόντο τον μικρόκοσμο του Ρουφ και του Βοτανικού, που διαδραματίζεται στις απαρχές της οικονομικής κρίσης, η οποία αποβαίνει καθοριστική για την εξέλιξη της ζωής των ηρώων.

Ένα μυθιστόρημα λεπτών αποχρώσεων και ιδιαίτερων συγκινήσεων πάνω στην απουσία, την απώλεια, την αναχώρηση, την απρόσμενη αγάπη, την ολοκληρωτική προσφορά.


"Και τώρα μου 'λαχε αυτός. Να της ζητάει κατανόηση ως ικέτης· αντί να έρθει ως Ιάσων, ερχόταν σκλάβος εκλιπαρώντας για λίγη σπιτική ελευθερία, μια τηγανιά, μια ξεχασμένη φροϋδική λακκούβα, για εκείνον ασυναίσθητη αλλά έτοιμη για να βουλιάξει αυτός μαζί της μέσα."