ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ - ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΓΟΥΙΛΣΟΝ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Από όποιο μέρος της Ελλάδας πέρασαν οι Ναζί τα μαύρα χρόνια του 40, άφησαν στο διάβα τους καταστροφές,λεηλασίες,δολοφονίες,έσπειραν τον φόβο και την δυστυχία στους ανθρώπους.
Τα αληθινά γεγονότα για τις εξοντωτικές επιθέσεις των Ναζί σε χωριά της Κρήτης το 1943 και τις εκτελέσεις άμαχων κατοίκων κυρίως ηλικιωμένων,γυναικών αλλά και παιδιών, μας αφηγείται η συγγραφέας σε αυτό το βιβλίο,βασιζόμενη σε μαρτυρίες και μνήμες των κατοίκων.
Πλάθει μια ιστορία για 3 γενιές γυναικών,τις πρωταγωνίστριες του βιβλίου,που μέσα από τις ζωές τους ανακαλύπτουμε τις αβάσταχτες στιγμές,την οδύνη αλλά και την γενναιότητα των ανθρώπων,να καταφέρουν να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν να επιβιώνουν θάβοντας τους νεκρούς τους.
Η γιαγιά Μαρία αναπολεί και διηγείται στην νεοφερμένη εγγονή της,τις ημέρες εκείνες που οι Γερμανοί στρατιώτες μπήκαν στο χωριό τους,στον Αμιρά,και χωρίς οίκτο εκτέλεσαν τον πληθυσμό ακόμη και τα μωρά. Η ίδια επέζησε ανεβαίνοντας στο βουνό μαζί με άλλους συγχωριανούς της προσπαθώντας να σώσουν τα υπόλοιπα παιδιά τους παλεύοντας μεταφορικά και κυριολεκτικά με τα θεριά.
Στην ιστορία αυτή βέβαια δεν λείπουν τα κρυμμένα μυστικά και οι βεντέτες που κατά κάποιο τρόπο επηρεάζουν την πλοκή και φέρνουν ένα αναπάντεχο τέλος.
Η συγγραφέας έζησε στην Κρήτη και μετά από ένα αναπάντεχο γεγονός που της συνέβη και ακούγοντας τα προσωπικά βιώματα των ηλικιωμένων πλέον κατοίκων, ένοιωσε την υποχρέωση να γράψει αυτό το μυθιστόρημα για τις μαύρες ημέρες της κατοχής.
Απλή κατανοητή η γραφή χωρίς περιττές λεπτομέρειες θα σας κρατήσει συντροφιά και θα σας βάλει σε σκέψεις.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 "Αν η µνήµη µου δε µε προδίδει, η ιστορία άρχισε την αυγή, στις 14 Σεπτέµβρη του 1943..."Σε όλη της τη ζωή, η Αγγελική, που γεννήθηκε στο Λονδίνο, κατατρύχεται από το µυστικό παρελθόν της µητέρας της. Λίγο πριν τον γάµο της, αποφασίζει να επισκεφτεί το αποµονωµένο χωριό της Κρήτης όπου µεγάλωσε η µητέρα της.Η γιαγιά Μαρία, που δεν τη γνώρισε ποτέ, υποδέχεται την Άντζι µε ανοιχτές αγκάλες - ήρθε πια η στιγµή να ξαλαφρώσει την ψυχή της και να αφηγηθεί την ιστορία που είχε σκοπό να πάρει µαζί της στον τάφο. Είναι η ιστορία της γερµανικής κατοχής στην Κρήτη, µια ιστορία φρικαλεότητας και θάρρους. Είναι επίσης η ιστορία µιας οικογένειας σκορπισµένης από παλιά µυστικά, µε επίκεντρο µια µάνα που θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα παιδιά της.Το "Νησί των µυστικών" είναι η ιστορία τριών χαρισµατικών γυναικών που ενώνουν τις δυνάµεις τους για να επουλώσουν πληγές τριών γενιών.