ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ - SUPHI VARIM -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

 


Συμπαθητικό ανάγνωσμα χωρίς σασπένς και αγωνία βέβαια.Απλό,συνοπτικό,ηθογραφικό.Μια σκιαγράφηση της Σμύρνης και που μόνο η αναφορά ξεσπά νοσταλγία και αναμνήσεις,ασχέτως αν δεν τις ζήσαμε.Ανάμεικτα τα συναισθήματα μας.

Επιπλέον με την εξιχνίαση δύο εγκλημάτων στην Σμύρνη παρακολουθούμε την κοινωνική  ζωή των κατοίκων και κάνουμε ένα μίνι ταξίδι στα περίχωρά της και στις συνοικίες της μέσω του συγγραφέα συμπορεύοντας μαζί με τους ήρωες τους, διαφόρων εθνικοτήτων που ζουν στην πόλη της Ιωνίας,στην πόλη των προγόνων μας.

Κεντρικός ήρωας είναι ένας Έλληνας ντετέκτιβ λίγο διαφορετικός από τους συνηθισμένους και με δική του οπτική προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος, όπου τον καλεί ο επιθεωρητής της Αστυνομίας και φίλος του Τούρκος να βοηθήσει να εξιχνιασθεί ένα έγκλημα.Στην πορεία γίνεται ακόμη ένα όπου αναλαμβάνει την εξιχνίαση και των δύο και ειδικά του ενός που δίνει περισσότερη βάση γιατί ήταν Έλληνας φίλος του.

Πολλοί οι ύποπτοι αλλά μεταξύ Έλλήνων,Άγγλων,Ρώσων,Γάλλων,Ιταλών,Λαθρεμπόρων,κατασκόπων ένας είναι ο δολοφόνος και που τελικά ανακαλύπτεται από τον Ελισσαίο προς το τέλος του βιβλίου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σμύρνη, αρχές 20ού αιώνα.
Ο Σωκράτης Ελισαίος είναι ιδιωτικός ντετέκτιβ. Η δουλειά του είναι να ξετρυπώνει κακοπληρωτές και πλαστογράφους για λογαριασμό λεβαντίνων και ελλήνων έμπορων. Η φιλία του με τον επιθεωρητή Τζεβντέτ Σαμί τού εξασφαλίζει πληροφορίες, κι εκείνος για αντάλλαγμα βοηθάει την αστυνομία στις υποθέσεις της. Τίποτα πολύ δύσκολο, ποτέ ανθρωποκτονία. Αυτή τη φορά όμως, ο Ελισαίος θα βρεθεί μπροστά σε δύο πτώματα. Η έρευνά του θα τον οδηγήσει στα δρομάκια του Τουρκομαχαλά, της Αρμενοσυνοικίας και της εβραϊκής συνοικίας, στις αριστοκρατικές συνοικίες των Ελλήνων, στα αρχοντικά των Λεβαντίνων στα περίχωρα του Μπουρνόβα και του Μπουτζά, και φυσικά στην Προκυμαία και τα καπηλειά του λιμανιού.