ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΖΙΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ - NINA GEORGE - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ


Λογοτεχνικά ταξίδια.Τέτοια ταξίδια μας προσφέρουν απλόχερα τα βιβλία.Υπέροχα ταξίδια σε μέρη που δεν γνωρίζεις και πιθανόν δεν έχεις σκοπό να επισκεφθείς(και δεν μιλώ για το Παρίσι)Ένα τέτοιο ταξίδι κάνεις με το συγκεκριμένο βιβλίο που είναι μία ιστορία με στοιχεία ρομαντισμού,γοητευτικού παραμυθιού,λυρισμού,μεγάλου πάθους και γενικώς είναι και ένα θεραπευτικό ταξίδι όχι μόνο του ήρωα αλλά και γιατί όχι και των αναγνωστών?Μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως ένα καλοδουλεμένο ψυχογράφημα που το απολαμβάνεις παρ’όλες τις μικρές αδυναμίες που υπάρχουν και ίσως μερικές υπερβολές.
Η συγγραφέας κατορθώνει έχοντας την τέχνη να ταιριάζει βιβλίο με αναγνώστη.Κατανοεί τον χρόνο που χρειάζονται κάποιοι χαρακτήρες να προχωρήσουν και βλέπουμε τις αλλαγές τους και πως αναπτύσσουν δεσμούς και την προσέγγισή τους με τον δικό της τρόπο.Μία περιγραφική πεζογραφία όπου υπάρχει περιγραφή εποχής,μοναξιάς,απώλειας,της γαλλικής  υπαίθρου με το καλό φαγητό,το κρασί και τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων και η αφήγηση του πρωταγωνιστή μας μεταφέρει τα συναισθήματα όλων.Πολύ καλή μετάφραση (όπως όλα τα βιβλία των εκδόσεων Κλειδάριθμου )με απλό και κατανοητό τρόπο χωρίς δυσνόητα σημεία και δυσκολίες στην κατανόηση.
Και λίγα λόγια για τον Ζαν Περντί που βρίσκεται σε κατάσταση ψυχολογικά ίσως κρίσιμη,ξεκινά μια περιοδεία θα την έλεγα(από το Παρίσι μέσω του ποταμού Ροδανού και να φθάσει στην Προβηγκία.),έχοντας την ανάγκη να ξεφύγει από τον εαυτό του και που τόσο καιρό προτιμούσε και ήταν πρόθυμος να ζει μία ζωή σκιάς βοηθώντας  όμως άλλους(παρά τον εαυτό του) ν’αντιμετωπίσουν τους φόβους του και δικαίως είναι ο θεραπευτής των βιβλίων και έχοντας συνταξιδιώτη (όπως σε όλη την ζωή του)ένα πλωτό φαρμακείο λογοτεχνικών βιβλίων. Συνοδοιπόροι και συναντήσεις υπήρχαν στην πορεία και άλλοι χαρακτήρες ελκυστικοί,ευχάριστοι,περίεργοι κ.ά.
Δεν θα πω άλλα ,μόνο ότι το διάβασα ευχάριστα και με κράτησε μέχρι το τέλος.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο κύριος Περντί είναι "λογοτεχνικός φαρμακοποιός". Στο πλωτό βιβλιοπωλείο του, στις όχθες του Σηκουάνα, συνταγογραφεί μυθιστορήματα για κάθε δυσκολία της ζωής -προτείνει στους πελάτες του βιβλία που θα γιατρέψουν τις ψυχές τους. 

Τον μόνο που δεν μπορεί να γιατρέψει είναι τον εαυτό του αφού εξακολουθεί να τον στοιχειώνει το φάντασμα της μεγάλης του αγάπης που εξαφανίστηκε πριν από είκοσι ένα χρόνια, αφήνοντας πίσω της μόνο ένα γράμμα. Ένα γράμμα που εκείνος δεν άνοιξε ποτέ.

Αυτό το καλοκαίρι ο κύριος Περντί μπαίνει επιτέλους στον πειρασμό να διαβάσει το γράμμα -και τότε τα πάντα αλλάζουν. 

Σηκώνει άγκυρα και φεύγει για τον νότο της Γαλλίας. Με συνταξιδιώτες έναν διάσημο συγγραφέα που έχει χάσει την έμπνευσή του κι έναν ερωτοχτυπημένο σεφ, θα κάνει ένα ταξίδι στην καρδιά της Προβηγκίας. Ένα ταξίδι πίσω στις αναμνήσεις, κι από εκεί ξανά στη ζωή...

Η Νίνα Γκεόργκε με σαγηνευτική γραφή μάς δίνει μια γλυκιά και συγχρόνως διασκεδαστική ιστορία γεμάτη ευαισθησία, που θα σας συναρπάσει.