ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΓΛΑΡΩΝ - ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ένας πίνακας ζωγραφικής όπου κρύβονται άπειρα μυστικά είναι ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΓΛΑΡΩΝ που βρίσκεται σ’ένα νησάκι της σύγχρονης Ιταλίας όπου ξετυλίγεται η ιστορία του ταξιδεύοντας τον αναγνώστη σε τόπους και χρόνους που τον καθοδηγούν οι ήρωες,οι αναμνήσεις τους,το παρελθόν,το παρόν.Επιδίωξη της αλήθειας που στο πέρασμα ξεσηκώνει και ανακαλύπτονται σκοτεινές δολοπλοκίες,μυστικά σε μια εποχή που έχει στιγματισθεί ολόκληρη η Ιταλία με διαφθορές,βία,κατάχρηση εξουσία και με επίκεντρον ως επί το πλείστον την Ρώμη.Ιδιάιτερη πλοκή με ανατροπές και εκπλήξεις που για μένα γίνεται ενδιαφέρουσα από την μέση και μετά του βιβλίου,ενώ η αρχή λίγο αργή και χλιαρή.Όμορφη,κατανοητή και που ρέει αβίαστα η γραφή και με την ανάλογη συγκίνηση σε ορισμένα γεγονότα.Χαρακτήρες ατόφιοι  και που σου μεταδίδουν τα συναισθήματά τους.Και φυσικά δεν λείπει ο έρωτας.Ένας έρωτας που ποικίλει στις μορφές του και που πάντα δεν πετυχαίνει αλλά αξίζει να τον ζεις όπως οι ήρωές μας.Σύνδεση γεγονότων και ατόμων που ήταν στην λήθη αλλά ήλθε ο καιρός να ξεπροβάλλουν,φανερώνοντας μυστικά,ψέμματα που αφορούν όχι μόνο τους ήρωες της ιστορίας,αλλά και την σύγχρονη Ιταλία.Συμπάθησα τον κεντρικό ήρωα ,έναν συγγραφέα που είχε πέσει σε αφάνεια και που γυρνάει πίσω στον χρόνο να βρει την άκρη ενός μυστηρίου αλλά και τον δικό του εσωτερικό ψυχισμό που τον ταλανίζει χρόνια,περιμένοντας κάποιες απαντήσεις έχοντας τις τύψεις του.Άραγε εκτίμησε την αξία της ζωής ή πρέπει να φθάσει σε μονόδρομο για να καταλάβει?Και γι’αυτό θα το χαρακτήριζα εν μέρει και ως ένα ψυχογράφημα.Εν κατακλείδι είναι ένα κοινωνικό μυστηρίου με αστυνομικά στοιχεία που καλύπτει αναγνώστες και των δύο ειδών.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

"Τυρρηνική θάλασσα, νήσος Πόντζα, 30-6-1979
Κάποτε είχα ακούσει τον πατέρα μου να λέει πως τίποτε δεν κρατάει για πάντα στη ζωή. Τίποτε... εκτός από τις τύψεις.
Έπρεπε να περάσουν χρόνια ολόκληρα μέχρι να καταλάβω το νόημα εκείνων των λέξεων...
Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει την αξία της ζωής, ώσπου να νιώσει τη βρομερή ανάσα του θανάτου να ψιθυρίζει το όνομά του. Δεν φοβάμαι πια, μαμά. Το μόνο που αισθάνομαι είναι κούραση και μια γλυκιά προσμονή πως πολύ σύντομα τα φαντάσματα που στοίχειωσαν τη νιότη μου θα με αφήσουν επιτέλους ελεύθερη.
Το όνομά μου είναι Εμμέλια, κι όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα είμαι ήδη νεκρή."
Αυτοκτονία ή δολοφονία; Δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατο της Εμμέλια, κόρης του πανίσχυρου βιομηχάνου Φραντσέσκο Σόρντι, ένας συγγραφέας και μια αστυνόμος αναζητούν την απάντηση.
Μια καταιγιστική ιστορία μυστηρίου, όπου η διαφθορά, η βία και η κατάχρηση εξουσίας συγκρούονται με την έμπνευση και τον παντοτινό έρωτα, με φόντο τις πιο σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης Ιστορίας της Ιταλίας.