Την απόφαση χαιρέτισε με ενθουσιασμό ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Εκδοτών Ρίτσαρντ Τσάρκιν: «Τα θερμότερα συγχαρητήριά μας στην Αθήνα που υπέβαλε μια εξαιρετική υποψηφιότητα εφέτος. Αυτή η πόλη με την αρχαία ιστορία ανταποκρίνεται πλήρως στις αρχές και στη φιλοσοφία της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου και είμαι βέβαιος ότι θα ετοιμάσει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα για το 2018».
Στη Συμβουλευτική Επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι της UNESCO, του Διεθνούς Συνδέσμου Εκδοτών (ΙΡΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (IFLA) στο Παρίσι, στην έδρα της UNESCO, προκειμένου να εξεταστεί ένας αριθμός-ρεκόρ υποψηφιοτήτων.
Οι πόλεις που χαρακτηρίζονται Παγκόσμιες Πρωτεύουσες Βιβλίου από την UNESCO δεσμεύονται να προωθήσουν το βιβλίο και την ανάγνωση και να οργανώσουν δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια του έτους που ξεκινά με την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων, στις 23 Απριλίου.
Η Αθήνα επιλέχθηκε για το ενδιαφέρον και πλήρες πρόγραμμα δράσεων, το οποίο, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, υποστηρίζεται από το σύνολο της βιομηχανίας του βιβλίου, αλλά και για τις πολιτιστικές υποδομές της και την εμπειρία της στη διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων.
Το πρόγραμμα που προτάθηκε περιλαμβάνει συναντήσεις με συγγραφείς, μεταφραστές και εικονογράφους, συναυλίες, θεματικές εκθέσεις, αναγνώσεις ποίησης και εργαστήρια για την προβολή των επαγγελματιών. Στόχος του είναι να καταστήσει τα βιβλία προσβάσιμα στο σύνολο του πληθυσμού της πόλης, μόνιμους κατοίκους, επισκέπτες, μετανάστες, πρόσφυγες.
Η Αθήνα είναι η 18η πόλη που γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Είχε προηγηθεί η Μαδρίτη (2001), η Αλεξάνδρεια (2002), το Νέο Δελχί (2003), η Αμβέρσα (2004), το Μόντρεαλ (2005), το Τορίνο (2006), η Μπογκοτά (2007), το Άμστερνταμ (2008), η Βηρυτός (2009), η Λιουμπλιάνα (2010), το Μπουένος Άιρες (2011), το Ερεβάν (2012), η Μπανγκόκ (2013), το Πορτ Χαρκούρ (2014), το Ίντσον (2015), το Βρότσλαβ (2016) και το Κόνακρι (2017).
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου