ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ 1907 έως 1979

O Άγγελος Τερζάκης ήταν Έλληνας λογοτέχνης της λεγόμενης γενιάς του 30, ο οποίος έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια. Γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 16 Φεβρουαρίου του 1907, σε μια μεγαλοαστική οικογένεια, ο πατέρας του ήταν ο δήμαρχος της πόλης και το 1915 εξελέγη βουλευτής με το κόμμα των φιλελευθέρων οπότε πήρε την οικογένεια του και πήγαν στην Αθήνα. Ο Άγγελος σπούδασε νομικά και εργάστηκε για 2 χρόνια ως δικηγόρος όμως η αγάπη του για την λογοτεχνία τον έσπρωξε να αφήσει την δικηγορία και να αφιερωθεί στην συγγραφή. Πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα έγινε το 1925 με την συλλογή διηγημάτων «Ο ξεχασμένος» ενώ στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1936 με το έργο του «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ» το οποίο ανέβηκε στο Εθνικό . Το 1937 έγινε γραμματέας του Εθνικού Θεάτρου. Το 1941 πήρε μέρος στον Ελληνοιταλικό πόλεμο και αργότερα κατέγραψε τις εμπειρίες του τόσο σε διηγήματα όσο και στην νουβέλα του «Απρίλης» Το 1964 συνέγραψε για λογαριασμό του Γενικού Επιτελείου Στρατού το χρονικό του πολέμου με τίτλο «Ελληνική Εποποιία 1940-41». Μετά τον πόλεμο ξεκίνησε να αρθρογραφεί για το Βήμα ενώ επίσης υπήρξε διευθυντής του περιοδικού Εποχές. Το 1969 τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και το 1974 έγινε Ακαδημαϊκός. 

 

Ο Τερζάκης έγραψε σημαντικά πεζογραφικά έργα, όπως «Η μενεξεδένια πολιτεία» (1937, αστικό μυθιστόρημα που περιγράφει τα προβλήματα ενός δικηγόρου της εποχής), «Ταξίδι με τον Έσπερο» (1946, μυθιστόρημα εφηβείας), «Η πριγκηπέσσα Ιζαμπώ» (1945, Ζωντανεύει την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο), «Δίχως Θεό» (1950, ένας πρώην επαναστάτης επιφορτίζεται με την ανατροφή δυό ορφανών ανιψιών). “Tο Μυθιστόρημα των Τεσσάρων” (μαζί με τους Καραγάτση, Μυριβήλη, Βενέζη), 1958 (μυθιστόρημα που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην Ακρόπολη και ο κάθε συγγραφέας έγραφε και ένα κομμάτι). Πολύ αξιόλογο είναι το δοκιμιακό του έργο, αυτός και ο Θεοτοκάς είναι οι κύριοι εκφραστές του δοκιμίου της γενιάς του ’30. Ο Τερζάκης, ο οποίος είχε παντρευτεί κι είχε ένα γιο, πέθανε στις 3 Αυγούστου 1979 στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ

http://hallofpeople.com/gr/bio/Terzakis.php#.WLctJ9KLTcd





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου