ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ - KRISTIN HANNAΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ο στρατάρχης Πέτεν και η φιλοναζιστική κυβέρνηση του Βισύ έγραψαν μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας της Γαλλίας.Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα και σ’ένα πόλεμο με πικρό μίσος,η συγγραφέας πλάθει μία μυθοπλασία ενός επικού – ιστορικού(θα το χαρακτήριζα) μυθιστορήματος όπου φέρνει στην ζωή την αγάπη,την ανδρεία,την δύναμη,την επιβίωση,την πικρία,την επιμονή και το πείσμα.Η ιστορία περιστοιχίζεται ποικιλοτρόπως,καθρεφτίζοντας όχι μόνο την θύελλα του πολέμου,τα βάσανα,την ασιτία,τον θάνατο,τον σωματικό και ψυχικό πόνο και την δύναμη της θέλησης για αντίσταση ενάντια στην ναζιστική κατοχή,αλλά τονίζεται και το βάθος της φιλίας,η αγάπη των γονιών προς τα παιδιά τους και οι θυσίες που κάνουν ,ιδιαίτερα οι γυναίκες καθώς και η πρώτη αθώα αγάπη που με το πέρασμα γίνεται βαθύτερη και στέρεη.Τον μίτο της πλοκής σύμφωνα με την συγγραφέα καλούνται να ξεδιπλώσουν οι αδελφές Ιζαμπέλλα (επαναστάτρια) και Βιάν (συντηρητική και οπαδός των κανόνων).Τόσο διαφορετικές αλλά δυνατοί και σημαντικοί χαρακτήρες όπου η ανάπτυξη των χαρακτήρων τους είναι εμφανής και καθοδηγούν την ροή της ιστορίας εναλλάξ ,με απώλειες,πόνο,έρωτα,απερίγραπτη γενναιότητα και πρό πάντων την βούληση να σώσουν ζωές.Θαύμασα και τις δύο ηρωίδες αν και στην αρχή εκνευρίστηκα με τον άβουλο και συναινετικό χαρακτήρα της Βιάν,αλλά στην πορεία καθώς τα γεγονότα τρέχουν,οι οδυνηρές σκηνές που υπάρχουν,οι βίαιες καταστροφές αλλά και η ελπίδα και ανθεκτικότητα αλλάζουν το σκηνικό και επομένως άρχισα να την συμπονώ και να την συμπαθώ.Μαγευτική,συγκινητική και μια υπεροχή έχει αυτή η ιστορία.Μιά ιστορία δύναμης,αντοχής,θυσίας,σθένους,τόλμης,όμορφα γραμμένη με μία απλή και γρήγορη γραφή με κινηματογραφικές εικόνες,εναλλαγή παρόντος – παρελθόντος (όπου κυριαρχεί το παρελθόν) και κάνουν τον αναγνώστη συνταξιδιώτη σ’ένα ταξίδι στον χρόνο στην δύσκολη περίοδο της Κατοχής και που γίνεται και αυτός μέρος του καστ,νιώθοντας συμπρωταγωνιστής συμπάσχοντας και υποφέροντας μαζί τους και φθάνοντας σ’ένα τέλος σφόδρα ισχυρό και με άπειρο συναίσθημα συγκίνησης.Συγχαρητήρια στην συγγραφέα για την ιδέα αυτού του βιβλίου,αλλά και στον εκδοτικό οίκο που μεταφράζει και εκδίδει τέτοια αξιόλογα έργα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Γαλλία, 1939. Στο μικρό χωριό Καριβό, η Βιαν αποχαιρετά τον σύζυγό της Αντουάν που φεύγει για το μέτωπο. Σύντομα οι Ναζί εισβάλλουν στη Γαλλία με ορδές στρατιωτών, φορτηγών και τανκς, με αεροπλάνα που σκοτεινιάζουν τον ουρανό και βομβαρδίζουν αθώους. Επιτάσσουν το σπίτι της κι εκείνη με την κόρη της υποχρεώνονται να ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη με τον εχθρό. Χωρίς τρόφιμα, χρήματα και ελπίδες, με τον πόλεμο να θεριεύει γύρω τους, η Βιαν αναγκάζεται να πάρει τη μια σκληρή απόφαση μετά την άλλη για να εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειάς της.
Η 18χρονη αδερφή της Βιαν, η Ιζαμπέλ, είναι μια επαναστάτρια που ψάχνει να βρει νόημα στη ζωή της με όλο το ριψοκίνδυνο πάθος της νιότης. Γνωρίζει έναν γοητευτικό παρτιζάνο και τον ερωτεύεται όπως μόνο οι έφηβοι μπορούν -απόλυτα. Όταν εκείνος την προδίδει, η Ιζαμπέλ προσχωρεί στην Αντίσταση χωρίς δεύτερη σκέψη...
Με θάρρος, γοητευτική γραφή και διεισδυτική ματιά, η πολυδιαβασμένη συγγραφέας Kristin Hannah αποτυπώνει το επικό πανόραμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και φωτίζει ένα κομμάτι της Ιστορίας που βλέπουμε σπάνια: τον πόλεμο των γυναικών. "Το Αηδόνι" είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, ένας ύμνος στις αντοχές της ανθρώπινης ψυχής και στη δύναμη των γυναικών.
Ένα μυθιστόρημα για όλους, ένα μυθιστόρημα για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου