ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Τ' ΑΗΔΟΝΙΟΥ ΤΟ ΔΑΚΡΥ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΑΚΗΣ

"Το μαύρο το πουκάμισο τη λεβεντιά σημαίνει,θυμίζει δε στον Κρητικό τα πάντα να υπομένει"

Μαντινάδα της Κρήτης που έχει άμεση σχέση με την ροή της ιστορίας του συγκεκριμένου βιβλίου.
Ένα βιβλίο που βασίζεσαι σε μία παλιά κατάρα,σ'ένα ζωντανό θρύλο,σ'ένα αστικό μύθο στα Χανιά ξεκινώντας μέσα από ένα τραγικό οδοιπορικό της οικογένειας Αηδονάκη με τις εναλλαγές παρελθόντος - παρόντος.
Προσεγμένη πλοκή ,κατανοητή με την έντονη μυρωδιά της Κρήτης.Ωραία και ζωντανή γραφή,χωρίς να κουράζει,με ωραίο στήσιμο και τρόπο της ιστορίας(έχοντας όμως και υπερβολικά μεταφυσικά στοιχεία)περιγραφές άψογων εικόνων με καθημερινούς,αλλά και δυνατούς ήρωες και με ορόσημο σημείο το γλωσσικό ιδίωμα της Κρητικής διαλέκτου.Επισημαίνονται πολλά ηθογραφικά και λαογραφικά στοιχεία εποχής σκιαγραφώντας τα και τονίζοντας τον επαναπατρισμό στην Ελληνική περιφέρεια.

Κεντρικός ήρωας ο πατέρας Κρητικός με ψηλό αίσθημα περηφάνειας,τιμής,πίστης,οικογενειακής αγάπης προσφέρει φως και ποιότητα παρ'όλες τις προκαταλήψεις,δεισιδαιμονίες που επηρεάζουν ζωές εκείνης της εποχής,αρχές δεκαετίας τους 80,σ'ένα χωριό της Κρήτης,καθώς επίσης και την χρέωση μίας κατάρας.
Μυστήριο,θαύμα,ενοχές,φορτία φόβου,σκληρότητα γεγονότων,υπομονή,αισιοδοξία για την ζωή,πράξεις ηρώων με συνέπειες,αναδεικνύονται μέσα από την ανάγνωση της ιστορίας.
Η προσπάθεια αλλαγής ζωής μετά από το ξύπνημα,σπάνοντας οι αντοχές,ενός μακροχρόνιου ύπνου-απάθειας για την ζωή της κόρης Κρητικιάς,είναι αυτό που θέλει να περάσει ο συγγραφέας στον αναγνώστη.Φθάνοντας στα προσωπικά της όρια ξεκίνησε την επανάστασή της μέσα από ένα γάμο παραίτησης,περιφρόνησης και ανώφελης ζωής.
Τελικά νομίζω ότι πρέπει να αλλάζουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας.Δεν υπάρχει θύμα,γιατί εμείς είμαστε που συντονίζουμε τον κόσμο μας.Άς δουλέψουμε ο καθένας με τον εαυτό του στο ν'αλλάξει τον δικό του κόσμο .
Και όπως ξεκίνησα με μία μαντινάδα θα τελειώσω με άλλη μία.

"Γιάντα μεγάλε κυνηγέ το σκότωσες το αηδόνι?Δεν σκέφθηκες το ταίρι του πως θα το φάνε οι πόνοι?"

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένα βρέφος που αργοσβήνει, μια κατάρα που πρέπει να λυθεί τρεις φορές, άνθρωποι που δοκιμάζεται το κουράγιο τους και ψυχές κυνηγημένες επί σαράντα χρόνια.
Ο Γιώργης και η Κωστούλα είχαν ρισκάρει τα πάντα για να σωθεί η μικρή τους κόρη, η Κλειώ, κι παρόλα όσα τους βρήκαν δεν λύγισαν στιγμή την αγάπη τους. Τριάντα χρόνια μετά η Κλειώ ζει παγιδευμένη σ’ έναν γάμο που βυθίζει τη ζωή της σε κινούμενη άμμο, ώσπου κάποτε αφυπνίζεται και θεριεύει.
Σε δεύτερους ρόλους, η κυρά Δήμητρα με το αλλήθωρο μάτι της, ο γέροντας Τυροθόδωρας με τις συμβουλές του, ο Σήφης με το άσβεστο μίσος του και η καλόγρια Σταυροκατίνα πλέκουν όλοι μαζί το κρητικό υφαντό της οικογένειας Αηδονάκη. Μυστικά, χρησμοί, επαναστάσεις, λυτρωμοί, θαύματα, μαντινάδες, μπαλωθιές, χοροί και γύρω όλα να μοσχομυρίζουν άρωμα από ζεστό ψωμί, λάδι και ρίγανη.
Η απίστευτη ιστορία της οικογένειας Αηδονάκη - ένας ζωντανός θρύλος στα Χανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου